Ítéletidő Tajvanon: már 41 halott

2009.08.11. 10:32 Módosítva: 2009.08.11. 12:47
A legfrissebb adatok szerint negyvenegyen haltak meg a Morakot tájfun miatt Tajvanon. A mentőcsapatok az ország déli részén száz ember életét próbálják megmenteni, akiket egy sárlavina temetett el élve.

Tajvant a hétvégén érte el a Morakot, rekordnagyságú, háromméternyi csapadékkal árasztva el a szigetet. Bár a tájfun vasárnap már el is hagyta az országot, a nyomában járó áradások, sárlavinák és földcsuszamlások tovább veszélyeztetik a lakosság életét.

A hatóságok keddi tájékoztatása szerint legalább 41 ember esett áldozatul az elmúlt napok természeti katasztrófáinak, míg 62 ember hollétéről továbbra sincs információ.

A hatóságok félelme szerint ráadásul a sár további száz embert temethetett el élve az ország déli részén fekvő Hsiaolin faluban. A helyi média beszámolói szerint azonban a helyzet még ennél is rosszabb, és félő, hogy akár hatszáz falusit is maga alá temethetett a sárlavina.

A térségbe már megérkeztek helikopterrel a katasztrófavédelem első mentőalakulatai, akik megpróbálják élve kimenekíteni a szerencsétlenül járt falusiakat. "Alig hittem a szememnek. Az egész falu eltűnt, még a házak teteje sem látszik" - mondta az AFP-nek Su Shen-tsun, a helyszínre érkezett mentőcsapat egyik tagja.

Mentési munkálatok közben lezuhant egy helikopter három emberrel a fedélzetén a szigetállam déli területén, Pingtung megye hegyvidéki részén. A helikopterrel azokat az embereket igyekeztek kimenteni, akiknek a házát a tájfun lerombolta. A gép roncsait egy folyómederben fedezték fel, egyelőre nem tudni, vannak-e túlélők.

A hatóságok első összesítése szerint a természeti katasztrófa legalább ötmilliárd tajvani dolláros (29 milliárd forint) kárt okozott a szigeten, ahol 61 ezer házban szűnt meg az áramszolgáltatás és 850 ezer háztartás maradt ivóvíz nélkül.

A kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban szintén sárlavina temetett maga alá hat négyemeletes társasházat és bennük ismeretlen számú embert. A Morakot tájfun miatt 1,4 millió embert telepítettek ki Kína keleti részén.