Hasznot húznak a romák szervezett kivándorlásából

2009.08.29. 14:02
A magyarországi romák kivándorlását valakik szervezik és ebből hasznot húznak, mondta a rendőrség és a roma vezetők találkozóján a Külügyminisztérium illetékese. A romák menekültstátuszra nem számíthatnak Kanadában, sőt a kivándorlási hullám miatt a tengerentúli ország akár újra bevezetheti a vízumkényszert. Bencze József országos főkapitány a roma önbíráskodástól óvott, és felkérte a roma vezetőket, hogy ők is ítéljék el a romák által elkövetett bűncselekményeket.

Érezhető a szervezettség, sőt az is, hogy valakik mesterségesen gerjesztik és hasznot is akarnak húzni a magyarországi romák kivándorlásából, mondta a rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője. Kolompár Orbánnál, az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjénél a múlt héten több száz cigány jelezte, hogy szeretnének kivándorolni és menedéket kérni más országban. Az OCÖ elnökétől olyan igazolást kértek, hogy Magyarországon a romák politikai üldözés áldozatai és terrorista cselekmények fenyegetik őket.

D KOS20090829012

A legfőbb célország Kanada, amely liberális befogadó és menekültügyi politikájáról ismert. Berta Krisztina közlése szerint tavaly március 1. óta, amióta Magyarország ismét vízummentes Kanadával szemben, összesen 1300 menedékkérelmet adtak be az ottani hatóságokhoz. Míg tavaly még csak 288-an kértek menedéket, addig idén már több mint ezren, mondta a külügy illetékese.

Eddig egyetlen esetben sem adtak menedéket Magyarországról érkezőnek Kanadában, hangsúlyozta a Külügyminisztérium illetékese. Az ottani hatóságok minden esetet egyenként kivizsgálnak, és nem engedik, hogy valaki visszaéljen az ottani menekültügyi ellátórendszerrel. Európai országok repterein nemrégiben olyan új tiszteket neveztek ki, akik az általuk gyanúsnak vélt családokat már eleve nem engedik fel a kanadai gépre. Az elmúlt hónapokban, hetekben néhány roma család csak konzuli segítséggel tudott hazajönni.

Kanada újra bevezetheti a vízumkényszert

Berta Krisztina arra hívta fel a roma vezetők figyelmét, hogy ők is próbálják tudatosítani a kivándorolni készülő cigányokban, hogy nem számíthatnak menekültstátuszra. Ilyet a nyugat-európai országok sem adnak Magyarországról érkezőknek, különösen azóta, mióta az EU tagjai vagyunk.

A Külügyminisztérium szerint a mostani kivándorlási hullámot a háttérből mesterségesen gerjesztik. A Magyarországot elhagyni készülő emberek nem ismerik a kinti viszonyokat, viszont vagyonukat itthon elkótyavetyélik, és ezzel felégetik maguk mögött az utolsó hidat is a visszatéréshez. Ennek az egésznek a hasznát egyedül a szervezők élvezik, ez a folyamat közben súlyosan rontja Magyarország presztízsét külföldön.

Berta Krisztina emlékeztetett arra, hogy Kanada Mexikóval és Csehországgal szemben is visszavonta a vízumkönnyítést, miután azt érzékelte, hogy sokan vissza akarnak élni ezzel a lehetőséggel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a roma kivándorlási hullám akár Magyarországgal szemben is újra a vízumkényszer bevezetéséhez vezethet, ez azonban ismét alkalmas lesz a romaellenes hangulat felerősítésére. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke erre azt válaszolta, hogy az OCÖ tegnapi rendkívüli elnökségi ülése után is olyan felhívást tettek közzé, amelyben figyelmeztették a romákat, hogy ne induljanak el a bizonytalanba.

Bencze: Ebben az ügyben nincs "ha"

A rendőrség Teve utcai székházában tartott fórumon legalább harmincan ültek az asztalnál a rendőrség, a roma szervezetek vezetői, a polgárőrség képviselői. A rendezvény fő üzenete tulajdonképpen az volt, hogy ismét felmutassa, milyen eredményes munkát végzett a rendőrség a romák elleni sorozatgyilkosság felderítésében. Az egyik felszólaló azt mondta, csodálkozott is, hogy a résztvevők nem vastapssal köszöntötték a terembe belépő rendőri vezetőket. A cigány szervezetek sorra köszönték meg a rendőrség eredményes munkáját, a csúcsponton pedig egyikük egy ajándékcsomagot is átnyújtott Bencze Józsefnek, aki ezt azonnal átnyújtotta Petőfi Attilának, a Nemzeti nyomozóiroda vezetőjének.

D KOS20090829005

Bencze József Országos Rendőr-főkapitány immár sokadszor mondta el azt, hogy a rendőrség sikeres munkájának köszönhetően elfogták a romák elleni sorozatgyilkosságok gyanúsítottjait. A személyi és tárgyi bizonyítékok alapján magabiztosan jelenthettük, hogy elfogtuk az elkövetőket, ebben az ügyben nincs "ha", mondta a főkapitány.

Bár Bencze megérti a támadásoktól még most is rettegő romákat, nyomatékosan felhívta még egyszer "minden roma polgártárs" figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az önbíráskodásoktól, mert ezeket a rendőrség keményen szankcionálja. Mint mondta, az elmúlt időben több megyében is fordultak elő olyan esetek, hogy roma őrségek autókat állítottak meg vagy szorítottak le az útról. Több eljárást kezdeményeznek ezért önbíráskodás és közúti veszélyeztetés miatt, néhány embert pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek.

Polgárőrségekbe várják a romákat

Bencze, illetve több felszólaló is kiemelte: fontosnak tartják, hogy a hivatalos polgárőrségekhez romák is csatlakozzanak, nem támogatnak azonban etnikai alapon létrejövő őrségeket, önvédelmi csoportokat vagy "szabadcsapatokat". Ehhez csatalakozva az Országos Polgárőr Szövetség vezetője felajánlotta: szervezetük elnökségében helyet adnának egy roma képviselőnek is, és minden eszközzel igyekeznek ösztönözni a romák részvételét a polgárőrségekben. Elhangzott ugyanakkor, hogy polgárőr is csak az lehet, aki büntetlen előéletű és környezetében köztiszteletben áll. Felmerült a roma rendőrök kiképzésének ügye is. Itt is elhangzott, hogy nem könnyű olyan fiatalt találni, aki megfelel a feltételeknek. Most 300 roma rendőrré képzésére nyílik lehetőség, jelenleg 50-60-an ülnek az iskolapadban.

Bencze József szóhasználatával élve a "romakérdést" a rendőrség önmaga gumibottal nem tudja megoldani. Nem tudni, milyen statisztikák alapján a főkapitány azt is elmondta, hogy Magyarországon közel 2 ezer településen élnek romák, de ezek közül csak 150 helyen vannak komolyabb konfliktusok. A főkapitány szerint az emberek biztonságérzetét, nemcsak a közbiztonság határozza meg, szükség van munkára, gazdasági javulásra, szociális védőhálóra is.

A romák is ítéljék el a romák bűnözését

Azzal nincs semmi megoldva, ha a roma vezetők megjelennek egy bűncselekmény helyszínén, nyilatkoznak, majd elmennek, mondta Bencze. Több felszólaló is felvetette: elvárják a roma vezetőktől is, hogy határozottan ítéljék el a romák által elkövetett bűncselekményeket a nyilvánosság előtt.

A romák ellen elkövetett gyilkosságok nyomozásáról sok újdonságot nem közöltek. Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozóiroda vezetője azt mondta: az augusztus 21-én Debrecenben elfogott négy férfi közül kettőt nyolc bűncselekmény elkövetésével, míg a másik kettőt egy-egy támadással gyanúsítják. A rendőrség kedden még azt közölte, hogy két gyanúsítottat kilenc bűncselekménnyel gyanúsítanak. Petőfi Attila szavaiból nem derült ki, melyik az a helyszín, amelyikkel most már nem hozzák összefügsébe a két férfit.

D KOS20090829013

A Debrecenben lefoglalt fegyverek kaliberének vizsgálata még nem készült el. Folynak a hemogenetikai vizsgálatok, a lefoglalt járművek és a bűncselekmények helyszínein talált keréknyomok elemzése, és tisztázni akarják azt is, honnan szerezték be a fegyvereket a gyanúsítottak.

Petőfi Attila kitért arra a három roma fiatalemberre is, akiket közel egy évig tartottak előzetes letartóztatásban az egyik támadás gyanúsítottjaiként, majd a debreceni csoport elfogása után a hét elején elengedték őket. A három fiatalembernél egy tanúvallomás alapján fegyvereket láttak, bejelentés érkezett arról is, hogy kábítószeres befolyásoltság alatt garázdálkodtak. A testükön talált lőpornyomok erősítették a gyanút, hogy olyan típusú fegyvert használtak, amelyeket a romák elleni támadásoknál. Bár előzetes letartóztatásukat megszüntették, ellenük továbbra is eljárás folyik, mondta Petőfi Attila.