410 milliót vittek el egy pénzszállítótól

2009.09.16. 07:32
Az Index információi szerint 410 millió forintot vittek el egy hete a Brinks pénzszállító cégtől. Az ügyben nyomozás indult, amelyet az érintett cég és a rendőrség sem vert nagydobra. Úgy tudjuk, hogy a Brinks pénzszállító kocsija egy miskolci bankból szállította volna a pénzt Budapestre, ám a célállomáson vették észre, hogy a bankókötegeket – nem megerősített információink szerint – téglákkal helyettesítették.

Egy pénzszállítással foglalkozó cég szeptember 07-én történt feljelentése alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya valóban folytat eljárást különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanúja miatt, tájékoztatta az Indexet Gaskó Bertalan alezredes, a főkapitányság szóvivője.

A szóvivő nem szolgált további információkkal az ügyben, nem erősítette meg, de nem is cáfolta az Index értesüléseit. Úgy tudjuk: elképzelhető, hogy a bűncselekményt belső ember követhette el, erre utal az, hogy a pénz hiányát csak a célállomáson fedezték fel, valamint az is, hogy a rendőrség nem rablás, hanem lopás gyanúja miatt nyomoz.

Az ügyben többször kerestük a Brinks pénzszállító cég vezetőjét is. A cég titkárságán öt napja visszahívást ígértek, ami azóta sem történt meg.

A Brinks történetében már fordult elő rablás. Mint arról a Népszava 2006. decemberi száma ír, a Brinks pénszállító cég páncélkocsija egy Soroksári úti üzletháznál állt meg, hogy felvegye a kikészített pénzcsomagot.

Amíg a kísérő bement, az egyedül hagyott sofőr mellé beugrott egy fegyveres férfi és arra kényszerítette, hogy azonnal hajtson a XX. kerületi Vizisport utcába. Itt végül kinyittatta a gépkocsi rakterét és magához vette az autóban lévő készpénzt, majd elmenekült. Személyi sérülés nem történt.

A lap azt feszegette, hogy önrablás is történhetett. Beszámol arról is, hogy néhány hónappal azelőtt már kirabolták egyszer a Brinks egyik kocsiját. Akkor a rablók miután a fővárosi MOM Park előtt lefegyverezték és kirabolták a pénzkísérőt, mintegy százmillió forintot zsákmányoltak.

A XII. kerületi bevásárlóközpontba az aznapra szükséges készpénzt szállította ki a reggeli órákban két biztonsági őr, majd egyikük elindult a pénzzel az üzletbe, de a bejáratnál két fegyveres megtámadta, a pénzt tartalmazó táskát és a fegyverét elvették, majd egyikük gyalogosan, másikuk pedig autóval elmenekült. A menekülő autóra a másik biztonsági őr több célzott lövést is leadott, s eltalálta a gépkocsit, azonban a rabló elmenekült.

Képek az év eleji rablás helyszínéről

A cég páncélautóját idén is kirabolták már korábban. Amint a Népszabadság január 28-i száma beszámol róla, a rablás reggel a budapesti Eurocenternél történt. A rablók feltételezhetően a mélygarázsban rejtőztek el. A rendőrség körülvette a bevásárlóközpont épületét, de nem sikerült elfogni a tetteseket.

Cégtörténet

A Brinks elődcége, a Securitas Hungária Rt. 1990-ben alakult meg. 2004. július 1-jétôl a az élőerős őrzéssel és biztonságtechnikával kapcsolatos feladatok végrehajtására megalakult a Securitas Biztonsági Szolgáltatások Magyarország Kft. Később a svéd Securitas AB bejelentette, hogy megállapodott a lengyel, a magyar és a cseh készpénzkezelő tevékenységének eladásáról az amerikai Brinks Inc.-lel. E tevékenységek évente körülbelül 150 millió svéd korona bevételt hoztak addig.