Tizenkét évet kapott a bendzsós gyilkos

2009.09.18. 09:04 Módosítva: 2009.09.18. 10:15
Tizenkét év szabadságvesztésre ítélték Új-Zélandon azt a fiatal magyar férfit, aki dühében bendzsóval megölt egy idős helybélit, mert az elmondása szerint homoszexuális ajánlatot tett neki.

Az aucklandi felsőbíróság esküdtszéke még júliusban döntött a férfi bűnösségéről, büntetését azonban csak most szabták ki. Az esküdtszék akkor három napon át összesen 12 órát tanácskozott, mielőtt kihirdette, hogy halált okozó testi sértésben és nem szándékos emberölésben találta bűnösnek a magyar férfit.

A bíró ítéletében kiemelte: nem látta bizonyítottnak, hogy az áldozat erőszakoskodott volna a 32 éves, búvároktatóként dolgozó magyar férfival, aki turistaként volt Új-Zélandon. A magyar férfi leghamarabb nyolc év múlva szabadulhat a börtönből. Büntetésének letöltése után kiutasítják a szigetországból.

A férfi és áldozata, a 69 éves Ronald James Brown egy bárban találkoztak 2007. december 6-án éjjel Aucklandben, majd együtt mentek az áldozat lakására. Brown tévesen azt hitte a magyar férfiról, hogy homoszexuális, és megpróbált közeledni hozzá. A két férfi között ezután heves vita tört ki, és a fiatal magyar többször erőteljesen fejbe ütötte Brownt egy majdnem három kilogramm súlyú bendzsóval, majd a hangszer nyakát, amely letört az ütésektől, lenyomta az áldozat torkán.

A rendőrséget a szomszédok hívták ki. A kiérkező járőrök súlyosan sérült állapotban találták Brownt, miközben a tettes magyarul üvöltözött, és egy emeleti ablakból bútorokat dobált ki a kertbe. A magyar férfi későbbi rendőrségi vallomásában azt állította, hogy csak egy-két részletre emlékszik abból, ami azon az éjszakán történt. Brown három nappal később a kórházban meghalt.