Alezredes lesz a combon lőtt rendőr

2009.09.29. 17:48
A pénteki akcióban megsérült férfit a II. és a III. kerület is megdicsérte, ráadásul előléptetik. Az életét megmentő polgárőr Bátorságért érdemjelet kap.

Bencze József országos rendőrfőkapitány javaslatot tett a III. kerületben péntek éjjel meglőtt rendőr soron kívül alezredessé történő előléptetésére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Bencze József hétfő reggel meglátogatta az Állami Egészségügyi Központban Bartus Szilárdot, és elismerését fejezte ki, amiért életveszélyes sérülése ellenére elfogta a vele szemben fegyvert használót.

Bátorságáért érdeme elismeréséül október 1-jei hatállyal javaslatot tett soron kívüli alezredesi előléptetésére. A hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény szerint a miniszter soron kívül eggyel magasabb rendfokozatba előléptetheti azt a hivatásos állományú rendőrt, aki a szolgálat teljesítésében kimagasló helytállást tanúsított.

A főkapitány külön köszönetet mondott annak a polgárőrnek, aki a helyszínen a mentők gyors kiérkezéséig mindent elkövetett az életveszélyesen sérült rendőr állapotának stabilizálásáért. Ezért az országos rendőrfőkapitány javasolja, hogy a polgárőrnek adományozzanak Bátorságért érdemjelet.

A II. kerületi önkormányzat közlése szerint a meglőtt rendőrt dicséretben és pénzjutalomban részesítette Láng Zsolt, a II. kerület és Bús Balázs, a III. kerület polgármestere.

A 35 éves, 12 éve szolgálatban lévő rendőr őrnagyot azután érte a lövés péntek éjjel, hogy egy lakásbetörés-sorozatban folytatott nyomozati akció során igazoltattak két gyanús személyt a III. kerületi Remetehegyen. Az egyik férfi kutyát sétáltatott, míg a másik egy táskát tartott magánál és beszélgettek.

A táskás férfi menekülni kezdett, majd a dulakodásban combon lőtte a civil ruhában szolgálatot teljesítő rendőrt. Az artériás sérülést szenvedő rendőrnek még volt annyi ereje, hogy megbilincselje a férfit.