Erős földrengések a Csendes-óceán déli részén

2009.10.08. 06:43
Gyors egymásutánban három nagyerejű földrengés volt Vanuatu közelében. Szökőárriadót rendeltek el, de csak egy négy- és egy tízcentis hullám érkezett. Egy szemtanú szerint "süt a nap, és a szél is normális".

Ausztrália és Új-Zéland partvidékein is cunamiriadót rendeltek el magyar idő szerint csütörtök hajnalban, miután éjfél után nem sokkal hetven percen belül három nagyon erős földrengés rázta meg Vanuatu környékén az óceán medrét.

Az első rengést magyar idő szerint éjfél után három perccel, helyi idő szerint reggel kilenckor észlelték. A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű rengés hipocentruma 35 kilométer mélyen, epicentruma 295 kilométerre észak-északnyugatra volt Vanuatu legnagyobb szigetétől. A második rengés negyedórával később 7,7-es erősségű volt, egy kicsit távolabb, 340 kilométerre a főszigettől.

A harmadik nagy rengést helyi idő szerint 10:13-kor, magyar idő szerint negyed kettőkor észlelték, ez 7,1-es erősségű volt, epicentruma 280 kilométerre észak-északnyugatra volt a főszigettől.

A harmadik rengést még egy 5,7-es utórengés is követte 25 perccel később.

A nagyerejű földrengés miatt azonnal szökőárriadót rendeltek el a térségben, majd kicsit később Ausztrália és Új-Zéland keleti partvidékén is, ám nem sokkal később visszavonták. Vanuatu második legnagyobb városában, Luganville-ben az első szökőárhullám négy centiméteres, a második tíz centiméteres volt, azaz egyik sem adott okot aggodalomra. "Nagyon kicsi hullámnak tűnik" - nyilatkozta a CNN-nek Victor Sardina, a Csendes-óceáni Szökőárriasztási Központ vanuatui irodájának a geológusa.

A CNN beszámolója szerint károkról és sérültekről nem érkezett jelentés. "Süt a nap és a szél is normális. Elég felhős az idő, de ezen felül semmi különös" - nyilatkozta a hírtelevíziónak egy vanuatui búvárbolt tulajdonosa, Rehan Syed.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport