Tízéves kislány holttestét találták a Tiszában

2009.10.28. 10:05 Módosítva: 2009.10.28. 16:12
Egy tízéves kislány és egy 20-30 év körüli férfi holttestét is megtalálták kedden a Tisza szerb oldalán. Majd egy újabb férfi teste is előkerült. Feltehetően mindhárman az október közepén koszovói menekültekkel elsüllyedt hajón utaztak.

Egy tíz év körüli lány holttestét emelték ki kedden a Tiszából, a folyó szerb oldalán, értesítették a szerb hatóságok szerdán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot. Azt, hogy ki az Adorjánnál megtalált áldozat, egyelőre nem tudni, azonosítása még folyamatban van. Késő délután Magyarkanizsáról is érkezett riásztás, itt egy 20-30 év körüli férfi holttestét találták meg, írja a Magyar Szó. Majd egy újabb férfi holttestre bukkantak a Tiszában a vajdasági Törökbecsénél, ezt a szerb hatóságok a magyar rendőrséggel.

Október közepén feltehetően egy tizenöt menekültet szállító hajó süllyedt el Röszkénél a Tiszában. A magyar oldalon eddig egy holttest került elő, őt egy fotó alapján azonosították. A folyó szerb oldalán korábban már két holttestet találtak meg. A kedden kiemelt kislány és fiatalember már a negyedik és ötödik megtalált áldozat.

A rendőrség egy férfi vallomása alapján kezdte el a kutatást, ő is hajón utazott gyermekeivel. A két gyereket kihűlt állapotban szállították kórházba, a kislányt újra kellett éleszteni. Azóta mindketten jól vannak.

A férfi kihallgatásaikor több, egymásnak ellentmondó vallomást tett. Volt, amikor azt mondta, hogy az esőben eláztak, illetve átúszta két kisgyermekével a folyót, de olyat is állított, hogy nagyobb csoporttal csónakon érkeztek és vízbe borultak.

A rendőrök minden esetben ellenőrizték a férfi vallomását, és az első kutatást már a férfi segélyhívása után alig fél órával elindították. A vízirendészek folyamatosan járőröztek a Tiszán, először túlélőket, határsértőket, embercsempészeket kerestek, végül már vízbe fulladt emberek után is kutattak.

A Magyar Szó egy névtelen forrásra hivatkozva azt írja, hogy évek óta folyik Martonosnál az embercsempészet, az átkelés szerintük fejenként száz euróba kerül.