Életfogytiglani helyett 18 évet kapott Kaiser

2009.11.06. 09:08 Módosítva: 2009.11.06. 14:26
Mór alól felmentették, de sok más, nagyon súlyos bűncselekmény miatt 18 év börtönre ítélték pénteken Kaiser Edét.

A bíróság pénteki ítélete szerint Kaiser Ede nem bűnös a 2002-ben elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablásban. A Fővárosi Bíróság a vádlottat ugyanakkor 18 év szabadságvesztésre ítélték tucatnyi más bűncselekmény - a többi között minősített rablások, testi sértések, lőfegyverrel való visszaélés - miatt első fokon a perújítási eljárásban. Mivel Kaiser 2002 közepe óta előzetesben, illetve börtönben van a móri bankrablás miatt, valószínűleg nem kell leülnie a 18 évet.

Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. Kaiser móri perújítása a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

Pénteken Kaiser Ede az utolsó szó jogán azt mondta: "amit elkövettem, azt elkövettem. Amit nem, azt nem. Kérem, ennek megfelelően ítélkezzen ügyemben a bíróság."

DSZZS20091106012

Kaisert egy Budaörsön elkövetett fegyveres támadás és emberölés, a csepeli postahivatal, illetve a Keleti pályaudvaron levő Express Utazási Iroda kirablása, pénzszállítók megtámadása, közokirat-hamisítás, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélé és kábítószerrel való visszaélés miatt ítélték el.

A 2002. májusában elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás után hamar Kaiser Edére és Hajdú Lászlóra terelődött a rendőrök figyelme. A bűncselekmény után két héttel őket nevezték meg lehetséges elkövetőként. Kaisert 2005 októberében
tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Hajdú esetében új eljárást rendeltek el, amelyben első fokon 2008 októberében felmentették a móri vádpont alól, de más bűncselekmények miatt 17 évre ítélték.

DSZZS20091106009

Az akkor már két éve börtönben ülő Kaiserről, 2007 februárjában kiderült, hogy a móri vérengzést nem ő követte el, a bűncselekménnyel Weiszdorn Róbertet és az előzetes letartóztatásban azóta öngyilkosságot elkövető társát gyanúsították meg. Weiszdornt első fokon, nem jogerősen tavaly decemberben el is ítélték nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt.

Weiszdornék őrizetbe vétele után Kaiser Ede védője kezdeményezte a perújrafelvételt, a perújítási tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött meg. Ennek során az ügyész maga jelentette be, hogy Kaiser Edének nincs köze a móri ügyhöz.