Megint összekutyulódtak az utasok Ferihegyen

2009.11.27. 19:24 Módosítva: 2009.11.28. 10:27
Késéssel indultak a repülőgépek Ferihegy 2-es termináljáról péntek este, mert az EU-konform ellenőrzésen átesett utasok összekeveredtek egy nem uniós szabvány szerint kontrollált, a koszovói Pristinából érkező csoporttal. A rend még péntek este helyreállt, hétfőn már zavartalan a közelekedés.

Péntek kora este biztonsági okokból ki kellett üríteni a Ferihegyi repülőtér 2 A és B termináljai, közölte Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport közkapcsolati igazgatója.

Az EU-konform ellenőrzésen átesett utasok összekeveredtek egy nem uniós szabvány szerint kontrollált, a koszovói Pristinából érkező csoporttal, ami biztonsági kockázatot jelentett. Ezért azt a háromszáz embert, akik a repülőtéren tartózkodtak, visszaterelték a check in pultig, és újra ellenőrizték őket. A tűzszerészek közben átvizsgálták a terepet, és a rendőrség is a helyszínre érkezett. Azokat a gépeket, amelyek már a kifutón voltak, nem fordították vissza.

Miután újra ellenőrizték az utasokat, késő este az érkezési és az indulási oldalon is megindult a forgalom. A repülőgépek közlekedésében az éjszaka folyamán fél-egy órás késések még előfordulhatnak, mondta Hardy. Szombat reggeltől ismét normális üzemben működik a repülőtér, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az utasok összekeveredésének mi volt az oka, Hardy Mihály egyelőre nem tudott válaszolni.

Idén kétszer, októberben és májusban fordult elő hasonló fennakadás Ferihegyen, mindkétszer ki kellett üríteni a repteret, mert a schengeni és a nem schengeni országból érkező utasok összekeveredtek.