Kihallgatás közben kiugrott az ablakon a rendőr

2009.12.12. 10:31 Módosítva: 2009.12.12. 15:25
Nem tudták kollégái, hogy rossz úton jár a kőbányai rendőr. A Csontváry utcában megölt arab férfi ügyében a gyanúsítottak letartóztatását kezdeményezte az ügyészség.

Kihallgatás közben szökni próbált, kiugrott az ablakon és súlyosan megsérült szombat hajnalban az a rendőr, akit gyilkossággal gyanúsítanak, erősítette meg az ügyészség.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületének egyik második emeleti helyiségéből vetette ki magát a gyanúsított, medencecsonttörést szenvedett, kórházba szállították és megműtötték, mondta Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az ügyészség vizsgálja az eset körülményeit, és annak eredményéről tájékoztatja a nyilvánosságot, mondta a szóvivő.

Négy gyanúsított

A csütörtök reggel a fővárosi, XVIII. kerületi Csontváry Kosztka Tivadar utcában elkövetett gyilkossággal összefüggésben négy embert gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel.

A kihallgatáskor három gyanúsított vallomást tett, és a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, a volt rendőr volt az, aki megtagadta a vallomástételt. Az ügyészség kezdeményezte az emberöléssel gyanúsított rendőr és három társa előzetes letartóztatását.

A készenléti akció alosztály nyomozója volt

Az egyik gyanúsított a bűncselekmény elkövetésekor a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi kapitányság bűnügyi osztályának állományába tartozó hivatásos rendőr, a készenléti akció alosztály nyomozója volt. A kihallgatás során három gyanúsított vallomást tett, és a gyanúsítás ellen nem élt panasszal.

Csütörtökön a XVIII. kerületben megöltek egy arab származású férfit, akinél sok pénz volt. A középkorú férfi VII. emeleti lakásából munkába indult, de a liftnél két bukósisakot viselő ember rátámadt, közölte a rendőrség pénteken.

Helyszínelés a Csontváry utcai panelháznál (Fotó: Kovács Attila/MTI)

A rablók feltehetőleg jól tudták, hogy az arab férfinél sok készpénz van, amit meg akartak szerezni. A férfi azonban nem hagyta magát, dulakodni kezdtek, és a nála lévő késsel az egyik támadóját megsebesítette. Ekkor a másik támadó rálőtt, az áldozat a helyszínen belehalt sérüléseibe. A támadók elvették a pénzt és robogóval elmenekültek a tetthelyről. A rendőrök többek között a környéken működő térfigyelő kamerarendszer képeit is elemezték és értékelték.

A rendőrség először két 25 éves férfit fogott el, akik összefüggésbe hozhatók a csütörtöki emberöléssel, és ekkor derült ki, hogy egyikük a Budapesti Rendőr-főkapitányság törzsőrmestere. A péntek délutáni akció után elfogtak még két embert, akiknek szintén közük lehetett a bűncselekményhez.

Egyelőre nem tudni, hogy a fiatal rendőrnek pontosan milyen szerepe volt a gyilkosságban. Mindenestre a meggyanúsított rendőr szolgálati viszonyát a budapesti rendőrfőkapitány azonnali hatállyal megszüntette.


Nagyobb térképre váltás

Rossz úton jár

Mélyen megdöbbentette a budapesti rendőri állományt, hogy egyik kollegájukat emberöléssel gyanúsították meg, a rendőrök egy emberként ítélték el a 25 éves fiatalembert, közölte pénteken késő este honlapján a BRFK.

A rendőrség közlése szerint a férfi gimnáziumi érettségivel és rendészeti szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik és 2006. július 1-jével nevezték ki a Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományába. Kérelmére 2007 novemberétől áthelyezték a BRFK X. kerületi rendőrkapitányságára. Még ebben az évben a magasabb beosztás betöltéséhez előírt orvosi alkalmassági vizsgálaton alkalmas minősítést kapott, legutóbb pedig idén júniusban megfelelt az időszakos pszichológiai vizsgálaton.

A rendőrség közleménye kitért arra is, hogy férfivel szemben fegyelmi eljárás nem indult a kőbányai rendőrkapitányságra kerülése óta, viszont elismerésben sem részesült. "Életvitelével, életmódjával kapcsolatban a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata részéről jelzés nem érkezett, erre utaló információval közvetlen parancsnoka sem rendelkezett" - tartalmazza a tájékoztatás.

A BRFK szerint a bűnügyi területen dolgozókkal jó kapcsolatot tartott fenn a férfi, de szorosabb kapcsolatot nem ápolt senkivel, mindenkivel jó, kollegális viszonyban volt. "Rendelkezett önvédelmi fegyverrel. Semmiféle adat, információ nem utalt arra, hogy szabadidejében rossz úton jár" - olvasható a közleményben.

Eddig nem látott mélység

A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszak felelős azért, hogy rendőrök súlyos bűncselekményeket követnek el Magyarországon. "Az elmúlt években a kormány porig rombolta a rendőri állomány anyagi, erkölcsi és társadalmi megbecsültségét. A Gyurcsány-Bajnai-korszak politikája vastagon felelős a közbiztonság romlásáért" - tartalmazza a legnagyobb ellenzéki párt szombati közleménye.

A Fidesz szerint "eddig nem látott mélységbe" süllyed Magyarországon a közbiztonság, az emberek biztonságérzetét alapjaiban rendíti meg, ha a bűn üldözésére felesküdött rendőrök maguk követnek el súlyos bűncselekményt.