Öt taxis volt az embercsempészbandában

2009.12.16. 13:21 Módosítva: 2009.12.16. 13:25
Egyiptomiakra szakosodott embercsempészbandát leplezett le a rendőrség. A csoport tavaly és idén a nyomozók szerint tíz alkalommal, tíz-tizenkét embert sétáltatott át az ukrán-magyar határon fejenként 5,5-6 ezer euróért.

Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője elmondta, az ügyben 12 embert - köztük egy szír és egy ukrán állampolgárt - gyanúsít a rendőrség bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészettel. Öt embert vettek őrizetbe, és indítványozták előzetes letartóztatásukat.

A migránsok - akik palesztin vagy pakisztáni állampolgárnak vallották magukat - Nyugat-Európába, elsősorban Németországba szerettek volna eljutni.

Az ügy 2008 novemberére nyúlik vissza, amikor a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság eljárást indított egy tíztagú csoport Magyarországra csempészése ügyében.

Külföldre vitték a pénzt

A nyomozás során kiderült: egy, főként egyiptomi állampolgárokból álló csoportot Ukrajnából sétáltattak át a zöldhatáron, majd taxisofőrökkel vitették őket a fővárosba vagy az ország más részeibe. Majd szintén taxival vagy vonattal szállították tovább őket végcéljuk felé. Az őrnagy szerint a migránsok által fizetett összeg a teljes utaztatás árát magában foglalta, a pénzt pedig a bűnszervezet tagjai között szétosztották.

A gyanú szerint a pénz jelentős részét külföldre vitték az elkövetők.

A tizenkét gyanúsítottból öt taxisofőr, további két ember pedig segített a bűncselekmény kivitelezésében. A gyanúsítottak között volt, aki értékelhető, beismerő vallomást tett. Valamennyien büntetlen előéletűek, és mindannyiukat hétfőn fogták el a rendőrség bevetési egységei Szabolcs és Zala megyében, valamint Budapesten.

Tíz migránst fogtak el, de arról nem tudott nyilatkozni, hogy az ő sorsuk hogyan alakult, kértek-e menekültstátust vagy már kitoloncolták őket az országból.

Huszonhét ügy, nyolc vádemelés

Bucsek Gábor elmondta azt is, hogy idén huszonhét ügyben rendelt el a szervezett bűnözés elleni főosztály embercsempészés miatt büntetőeljárást. Ebből nyolc esetet vádemelési javaslattal zártak le, négy ügycsoportban az ügyészség már vádat is emelt, és egyetértett a nyomozóhatósággal abban, hogy bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményeket.