Összetörték a somogysárdi nyúlfuttatást népszerűsítő faszobrot

2009.12.29. 17:35 Módosítva: 2009.12.29. 17:45
Részeg fiatalok el akarták lopni a kaposvári sétálóutcában felállított, az újévi somogysárdi nyúlfuttatásra invitáló tölgyfanyulat; a meglehetősen súlyos, kétszáz kilós szobrot azonban hárman nem bírták el, a nyúl összetört.

A keddre virradó éjjel történt esetről a kaposvári rendőrkapitányság adott ki közleményt: a rendőrök a lakossági bejelentést követően percek alatt elfogták a tetteseket, akik mobiltelefonjukkal felvették a rongálást.

A szobrot Csikós Nagy Márton szobrászművész, Somogysárd polgármestere 12 éve faragta, azóta ezzel népszerűsítették a nyúlfuttató versenyt, amelynek cégére a vágtázó nyulat formázó faszobor.

A polgármester elmondta: eddig csak a környező településeken állították ki, most először hozták Kaposvárra, ahol mindössze néhány óráig volt épségben.

Egy kis műsorral készültek

Mint mondta, nem úgy tervezték, hogy a hírverésről a rendőrség gondoskodik. Arra készültek, hogy kedden egy kis műsorral is felhívják a figyelmet a december utolsó napján, immár tizenhetedik alkalommal megrendezendő nyúlfuttatásra, de a történtek után úgy döntöttek, inkább nem lépnek fel a megrongált nyúltorzóval a háttérben.

A polgármester szerint az eszmei kár felbecsülhetetlen, a fafül és falábak letörésével 200 ezer forint kárt okoztak a vandálok. Az volna igazságos, ha a fiatalok ezt közmunkában a településen dolgoznák le - tette hozzá a szobor készítője.

Csikós Nagy Márton - ígérete szerint - a verseny napjára pótolja a szobor hiányzó részeit, így a termetes nyúl a remények szerint az idén is közel száz résztvevőt és több száz szurkolót köszönt majd a somogysárdi nyúlfuttatáson.

A megrongált nyúlról a kaposvári rendőrkapitányság és a sonline.hu készített felvételeket.