Pekinget megbénította a havazás

2010.01.03. 15:56
Közlekedési káoszt okozott a havazás Kína északi részén, ahol tizenöt autópályát kellett lezárni. Pekingben háromszázezer hómunkást vezényeltek az utakra, a repülőtereken törölték a belföldi járatok többségét. A harminc centis hó mellett a következő napokban a szokatlanul hideg, átlagosan -16 fokos hőmérséklet is nehézséget okoz.

A rendkívül erős havazás váratlanul érte vasárnap Észak-Kínát, így a fővárost és szomszédságában Tiencsint (Tianjin), ahol lezárták a repülőteret és a városba vezető autópályát. Pekingben mindenkit arra kértek, hogy ha teheti, maradjon otthon, a parkoló autókon 25-30 centiméter vastag a hóréteg.

Pekingben a kék hóviharjelzést sárgára módosították, ami erősödő havazást jelez. Eddig a legtöbb hó a város északi részén esett, ekkora mennyiséggel a 17 milliós főváros láthatóan képtelen megbirkózni.

Pekingben és Tiencsinben hétfőn szünetet rendeltek el az általános és középiskolákban, Tiencsinben 100 ezer embert mozgósítottak a hó eltakarítására. A fővárosban állítólag 300 ezer embert rendeltek ki az utakra.

Az utakon felhalmozódott hó fennakadást okoz a hétvégi közlekedésben, a kínaiak többsége számára ismeretlen az ilyen időjárás. Az MTI tudósító szerint egyre több az elhagyott gépkocsi, sokan a nyári gumikkal képtelenek folytatni útjukat, néhol a közvilágításban is zavarok keletkeztek, sok a baleset.

A pekingi nemzetközi repülőtér helyi idő szerint délután öt óráig 298 járatot törölt, 472 indulását pedig későbbre halasztotta. A repülőtér három kifutópályájából egyet tudnak nyitva tartani.

A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint további 7-8 fokos lehűlés várható, ezzel a következő három napban -16 fokos átlaghőmérséklet lehet, amire a 80-as évek óta nem volt példa.

A közlekedési minisztérium közlekedéshálózati központjának jelentése szerint a hó és a köd miatt nyolc tartományban, illetve városban 15 autópályát voltak kényetlenek lezárni. Híradások arra is kitérnek, hogy a háromnapos ünnep végén a repülőjáratok és a közúti közlekedés bizonytalansága miatt nagyobb teher hárul a vasútra. Egyes vasútvonalakon máris leállások vannak. A legfrissebb hírek szerint a belső-mongóliai Hohhot város közelében hóakadály miatt személyvonat vesztegel a nyílt pályán.