Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedden szállítják haza a magyar hegymászókat

2010.01.04. 11:58 Módosítva: 2010-01-04 14:23:45
Várhatóan kedden hozzák haza a poprádi kórházból azt a két magyar hegymászót, akit a Magas-Tátrában ért baleset még szombaton.

A két hegymászó, Hajdú Péter és Erőss Zsolt állapotát stabilizálták az orvosok, ám Erőss Zsolt sérülései olyanok - agyrázkódást szenvedett, mindkét lába eltörött, az egyik nyílttöréssel -, hogy azokat még hétfőn délután vizsgálni kell, röntgenezésre, esetleg CT-re lesz szükség - mondta Szerencsés János, a Magyar Köztársaság kassai főkonzulja, miután konzultált a poprádi kórház főorvosával.

A vizsgálatok miatt valószínű, hogy csak kedden szállítják őket haza, mentőautóval. Harmadik társukat már kiengedték a kórházból - tette hozzá a főkonzul.

Erőss Zsolt 2008 márciusában
Erőss Zsolt 2008 márciusában

A három tapasztalt magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el, miközben a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. A csoport egyik tagja telefonon értesítette a hegyi mentőket, ám a rossz időjárási viszonyok miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a helyszínt. Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket, ahonnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg csak 1-es, 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára, a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.