Tizenhat évet kapott a pénzbeszedő gyilkosa

2010.01.05. 17:06
A Baranya Megyei Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében tizenhat év fegyházbüntetéssel sújtotta a pécsi hitelintézeti képviselő gyilkosát.

A bíróság Kovács Attila vezette tanácsa nyereségvágyból elkövetett emberölésben és rongálásban találta bűnösnek a 21 éves férfit, akit mellékbüntetésként tíz évre eltiltott a közügyektől, továbbá vagyonelkobzás és bűnügyi költség címén több mint egymillió forint megfizetésére kötelezett.

A férfi édesanyjával és három húgával élt együtt egy pécsi családi házban. A vádlott felhagyott középiskolai tanulmányaival, munkát nem talált, így édesanyjának egyre nagyobb problémát jelentett, hogy őt és iskolás testvéreit eltartsa.

Három hitelük volt

Anyagi gondjaik enyhítésére gyorskölcsönöket vettek fel, 2008-ban már három ilyen hitelük is volt, a törlesztőrészleteiket nehezen tudták fizetni, rendszeresen késtek vele.

A hitelintézet területi képviselője 2008. július 26-án felhívta az édesanyát, hogy jönne az esedékes részletért, de a nő közölte, nincs pénze, a teljesítéshez kölcsönt kell kérnie. Ezután elment otthonról, mobiltelefonját azonban otthon felejtette. Amikor a képviselő másodszor telefonált, már a vádlott vette fel, és azt hazudta, tudnak fizetni. Ekkor eldöntötte, hogy a pénzbeszedőt leüti, a nála lévő pénzt elveszi.

Felgyújtotta a kocsit

Miután a területi képviselő megérkezett és asztalhoz ült, hogy elintézze a papírmunkát, a férfi egy feszítővassal először hátulról, majd elölről nagy erővel fejbe verte, amitől a sértett a helyszínen meghalt. A gyilkos a nála talált mintegy 380 ezer forintot elvette, a holttestet nejlonfóliába tekerte, a kertbe vitte, ahol sódert lapátolt rá. Az áldozat autójával egy közeli garázssorhoz hajtott, ott a kocsit benzinnel leöntötte és felgyújtotta.

A történteket még aznap éjjel elmondta édesanyjának, és kiment a kertbe, hogy a testet elássa. Miután a rendőrség széles körű adatgyűjtést folytatott az eltűnt férfi ügyében, és a gyilkos érezte, egyre inkább rá terelődik a gyanú, a holttestet az év őszén kiásta és bebetonozta. A rendőrség tavaly januárban tartott házkutatást a gyanúsítottnál, ahol megtalálták a régóta keresett hitelintézeti alkalmazott holttestét.

Kora miatt nem kaphatott életfogytiglant

A bíró a tárgyaláson hangsúlyozta: mivel a férfi tettét 20 éves kora előtt követte el, a bíróság nem sújthatta életfogytiglani szabadságvesztéssel. A büntetés kiszabásánál a fiatal kora mellett enyhítő körülményként vették figyelembe beismerő vallomását, megbánó magatartását, és büntetlen előéletét.

Az ügyész súlyosításért, vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport