Nyomoz a rendőrség a Balaton utcai házrobbanás miatt

2010.01.08. 19:59
Gázpalackkal üzemelő gázkonvektorral fűtött az a lakó, akinek V. kerületi lakásában pusztító robbanás történt péntek hajnalban.

Büntetőeljárást indított az V. Kerületi Rendőrkapitányság a péntek hajnali, fővárosi házrobbanás kapcsán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az előzetes tűzvizsgálói szakvélemény alapján közveszélyokozás miatt indult nyomozás, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A belvárosi Balaton utcában csütörtökről péntekre virradó éjjel - 0 óra 53 perckor - történt a robbanás. A tűzoltóság vizsgálata szerint a robbanást egy gázpalack okozhatta. A házban ugyan van vezetékes gáz is, de a lakó a ház közös képviselője szerint palackkal üzemelő Szieszta gázkonvektorral fűtött.

Kórházba szállítása után belehalt súlyos égési sérüléseibe az a 81 éves férfi, akinek lakásában felrobbant a gázpalack. Rajta kívül hárman sérültek meg, egy nő jelenleg is kórházban van.

06
Helyszínelés a Balaton utcában
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A detonáció az ötemeletes épület legfelső szintjén történt, a robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült. A homlokzat egy része a járdára és az úttestre omlott, az utcán 15-20 autó is megrongálódott. A tűzoltók az épületet kiürítették, a statikus a reggeli órákban lakhatatlanná minősítette az egész házat, 53 családot ki kellett telepíteni.

A tűzben érintett két lakás és a felettük lévő tetőrész teljesen kiégett. A körfolyosó felöli főfala kidölt, a vasbeton födém leszakadt. A ház ötödik emelete olyan mértékben sérült, hogy valószínűleg teljes egészében vissza kell bontani. Az előzetes szakvélemény alapján a kár megközelítheti a 100 millió forintot, ezt Rogán Antal kerületi polgármester ígérete alapján az önkormányzat részben segít megtéríteni.