Robbanás Budapest belvárosában

2010.01.08. 06:17 Módosítva: 2010.01.08. 16:59
Robbanás történt egy V. kerületi társasház ötödik emeletén. Egy ember a kórházba szállítás után meghalt. Az egész épület életveszélyessé vált, 53 családot kellett kitelepíteni. A robbanás ereje még a szomszédos épületek ablakait is betörte, a törmelék 15-20 parkoló autóban tett kárt.

Gázrobbanás történt egy V. kerületi házban péntek hajnalban. A Balaton utca 12. szám alatti ötemeletes ház legfelső szintjének egyik lakásában történt a robbanás 0 óra 53 perckor, mely után tűz ütött ki. Az égő lakásból egy idős férfit válságos állapotban hoztak ki a tűzoltók.

A tűzoltóság vizsgálata szerint a robbanást egy gázpalack okozhatta. A házban ugyan van vezetékes gáz is, de a lakó  a ház közös képviselője, Balogh Klára szerint palackkal üzemelő Szieszta gázkonvektorral fűtött. A gázművek szakemberei mindenesetre lezárták a gázt a házban.

A férfi egész testfelületén égési sérüléseket szenvedett és füstmérgezést kapott. A mentők a Szent István Kórházba vitték, ahol délelőtt belehalt a sérüléseibe.

A lakás erkélyéről egy nőt emelőkosárral menekítettek le, ő füstmérgezést kapott, miként két másik lakó is. Utóbbiak egyike a lábán megégett, állapota súlyos. A sérülteken kívül még három embert menekítettek ki az épületből a tűzoltók.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a tűz 8 ember életét veszélyeztette közvetlenül.


Nagyobb térképre váltás

A robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült, a fővárosi önkormányzat statikus mérnökügyeletese szerint életveszélyessé vált, A tűzben érintett két lakás és a felettük lévő tetőrész teljesen kiégett. A körfolyosó felöli főfala kidölt, a vasbeton födém leszakadt. Az épületben szemlét végző Demszky Gábor főpolgármester tájékoztatása szerint a ház ötödik emelete olyan mértékben sérült, hogy valószínűleg teljes egészében vissza kell bontani.

A környező házak ablakai betörtek, az utcára került nagy mennyiségű törmelék miatt 14 ott parkoló autóban keletkezett kár, négyben jelentős.

A tűz eloltása után a teljes épületet kiürítették. A statikusi vizsgálatok szerint az egész ház életveszélyessé vált, ezért a lakók nem is térhettek vissza otthonaikba. Az 53 lakásból a tűzoltók segítségével hozhatták el holmijukat.

A robbanásban hárman megsérültek, de péntek este már csak egy asszonyt ápolnak kórházban. Az idős asszony nyolc napon belül gyógyuló horzsolásokat és zúzódásokat szenvedett, általános állapota kielégítő, és elképzelhető, hogy néhány napon belül el is hagyhatja a kórházat. Az asszonyon kívül még két füstmérgezéses sérültet vittek a Péterfy Kórházba, de őket már péntek délben elengedték. A robbanás negyedik sérültje, a 81 éves férfi, akinek a lakásában felrobbant a gázpalack, reggel meghalt, mivel testének nagy része súlyosan megégett.

A házból 86 lakót költöztettek ki, közülük hármat a Polgári Védelem szükségszállásán helyeztek el, 14 lakó, köztük egy mozgáskorlátozott a kerületi önkormányzat Erzsébet téri épületében várakozik. A mozgáskorlátozott férfit Szentes György, a katasztrófavédelem szóvivője szerint kórházba fogják szállítani, ott várhatja meg, míg újra lakható lesz az otthona.

A többi lakó rokonoknál, barátoknál, ismerősöknél húzta meg magát. Szentes tájékoztatása szerint a ház homlokzata sérült súlyosan, életveszélyes darabok lógnak róla. Amíg ezeket el nem távolítják, az egész ház életveszélyesnek minősül. Statikailag is fel kell mérni az épületet, ami most amúgy a közművek lekapcsolása miatt is lakhatatlan.

Bár azt pontosan még nem tudni, hogy mikor, de Szentes szerint a lakók nagy része hamarosan visszatérhet otthonába.

Az épület szomszédságában egy óvoda is van, a robbanás ennek működését is biztosan befolyásolja majd, mondta el Szentes.

A robbanás miatt be kell zárni a szomszédos óvodát, és egy bölcsődét is, jelentette be Rogán Antal. A Belváros polgármestere szerint a ház helyreállítása akár 2-300 millió forintba is kerülhet. A robbanás miatt le kellett zárni a Balaton utcát a Falk Miksa és a Honvéd utca között, amit a sérült ház veszélyes homlokzati elemeinek eltávolításáig nem is lehet újranyitni. A környék rendbehozatala további 100 millió forintba kerülhet.

A közös képviselő, Balogh Klára százmilliósra becsülte a házban keletkezett kárt. A háznak, mint mondta, van biztosítása, de mert jelenleg életveszélyes az épület, még nem kezdték el a károk felmérését.

Bár az önkormányzatnak csak hét százalékos tulajdonrésze van az épületben, Rogán szerint valószínűleg a teljes felújítás költségét magukra vállalják. Az otthon nélkül maradtak közül csak 10-12 lakót tudnak elhelyezni, ezért a fővárosi önkormányzat segítségét kérik.

A katasztrófavédelem a krízisintervenciós csapatát is bevetette. A team pszichológusai lelki támaszt nyújtottak a károsultaknak. "Ilyenkor úgy érzi az ember, hogy kilátástalan helyzetbe került, ezen segíthetik át őt a pszichiáterek" - mondta.

A tűz oltásában 50 tűzoltó vett részt 12 autóval, munkájukat 47 rendőr és a Polgári Védelem vegyi egysége is segítette.

Ön is látta?