Sokan fagytak halálra a -30 fokos hidegben

2010.01.25. 13:44
Romániában és Lengyelországban egyetlen nap alatt huszonketten haltak meg, de Bulgáriából is hasonló hírek érkeznek. Napokig hasonló idő lesz a térségben.

Az elmúlt 24 órában tizenegy ember halt meg a romániai sarkvidéki hidegben, ezzel 22-re nőtt az áldozatok száma. A hatóságok narancssárga fokozatú fagyriadót rendeltek el néhány északkeleti és erdélyi megyében.

Suceava, Botosani, Iasi és Neamt, valamint Brassó, Hargita és Kovászna megyében a hőmérő higanyszála az éjszaka folyamán -26 fok alá süllyedt. Kovászna városban -34, Csíkszeredában pedig -32 Celsius-fokot mértek hétfőre virradóra. A Kárpátokon túl fekvő Bukarestben hajnalban a -21 fokra süllyedt a hőmérséklet.

Utakat zártak le

Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel a lakosságot: csak akkor keljenek útra, ha feltétlenül fontos. A Bukarestben működő kórházakban külön termeket rendeztek be a hajléktalanoknak, hogy megóvják őket a megfagyástól, meleg ételt is adnak nekik.

A mentőszolgálatok rendkívüli ügyeleteket tartanak, teljes létszámmal dolgoznak.

A rendkívüli hideg előreláthatólag a hét közepéig tart. Az ország néhány pontján lezárták a közutakat, a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak. A jelentések szerint a Budapestről érkező egyik nemzetközi vonat több órán át volt kénytelen vesztegelni Csíkszeredában. Székelyföldön egy vonatszerelvény kisiklott, a baleset valószínűleg összefügg a nagy hideggel.

Elakadt mentőautóban hűltek ki

Bulgáriában is hasonló a helyzet: Szófiában és az északkeleti Sumenban egy-egy hajléktalan szenvedett fagyhalált. Az ugyancsak északkeleti Valcsi dolban pedig egy idős ember merészkedett ki otthonából a hóviharba, ami a halálát okozta.

Ugyancsak a szokatlanul zord időjárás számlájára írható két beteg halála is. Az őket szállító mentőautók elakadtak a téli időjárás miatt használhatatlanná vált utakon, és ezért a betegeket nem tudták kórházba vinni.

Lengyelországban tizenegyen fagytak meg a tél eddigi leghidegebb éjszakáján. A délkeleti Przemysl közelében -32 fokot mértek, az északkeleti Suwalkiban pedig -31-et.