Judit
3 °C
7 °C

Sokan fagytak halálra a -30 fokos hidegben

2010.01.25. 13:44
Romániában és Lengyelországban egyetlen nap alatt huszonketten haltak meg, de Bulgáriából is hasonló hírek érkeznek. Napokig hasonló idő lesz a térségben.

Az elmúlt 24 órában tizenegy ember halt meg a romániai sarkvidéki hidegben, ezzel 22-re nőtt az áldozatok száma. A hatóságok narancssárga fokozatú fagyriadót rendeltek el néhány északkeleti és erdélyi megyében.

Suceava, Botosani, Iasi és Neamt, valamint Brassó, Hargita és Kovászna megyében a hőmérő higanyszála az éjszaka folyamán -26 fok alá süllyedt. Kovászna városban -34, Csíkszeredában pedig -32 Celsius-fokot mértek hétfőre virradóra. A Kárpátokon túl fekvő Bukarestben hajnalban a -21 fokra süllyedt a hőmérséklet.

Utakat zártak le

Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel a lakosságot: csak akkor keljenek útra, ha feltétlenül fontos. A Bukarestben működő kórházakban külön termeket rendeztek be a hajléktalanoknak, hogy megóvják őket a megfagyástól, meleg ételt is adnak nekik.

A mentőszolgálatok rendkívüli ügyeleteket tartanak, teljes létszámmal dolgoznak.

A rendkívüli hideg előreláthatólag a hét közepéig tart. Az ország néhány pontján lezárták a közutakat, a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak. A jelentések szerint a Budapestről érkező egyik nemzetközi vonat több órán át volt kénytelen vesztegelni Csíkszeredában. Székelyföldön egy vonatszerelvény kisiklott, a baleset valószínűleg összefügg a nagy hideggel.

Elakadt mentőautóban hűltek ki

Bulgáriában is hasonló a helyzet: Szófiában és az északkeleti Sumenban egy-egy hajléktalan szenvedett fagyhalált. Az ugyancsak északkeleti Valcsi dolban pedig egy idős ember merészkedett ki otthonából a hóviharba, ami a halálát okozta.

Ugyancsak a szokatlanul zord időjárás számlájára írható két beteg halála is. Az őket szállító mentőautók elakadtak a téli időjárás miatt használhatatlanná vált utakon, és ezért a betegeket nem tudták kórházba vinni.

Lengyelországban tizenegyen fagytak meg a tél eddigi leghidegebb éjszakáján. A délkeleti Przemysl közelében -32 fokot mértek, az északkeleti Suwalkiban pedig -31-et.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?