Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bíró tartotta a kórházban a dohányzó terhes nőt

2010.01.27. 13:04
A hat hónapos terhes Samantha Burton hiába akarta elhagyni a floridai kórházat, az orvosa nem engedte. Ráadásul annyira ragaszkodott az álláspontjához, hogy bírósági végzést szerzett, hogy bent tarthassa a dohányzó nőt.

Samantha Burton nem érezte, hogy veszélyeztetett terhes lenne. Mivel azonban nem volt minden rendben, felülvizsgálatra ment egy floridai kórházba. A dohányzó, húszas évei végén járó két gyermekes anya a hatodik hónapban volt, terhessége alatt nem hagyta abba a dohányzást. Az orvosok bent tartották, és megállapították, hogy a magzat biztonsága érdekében azonnal abba kell hagynia a dohányzást és feküdnie kell, amíg a gyerek meg nem születik, írja a The Washington Post.

A nő egy pár nap után szerette volna elhagyni a kórházat. Az orvosai azonban bírósági végzést szereztek, hogy bent tartsák. A bíró a magzat élethez való jogát előbbre valónak ítélte, mint az anya jogát a szabad orvos, illetve kórházválasztáshoz, és a dohányzáshoz. Három nappal később császármetszést hajtottak végre a nőn, de a magzat életét nem tudták megmenteni, a gyermek halva született.

Burton állítja, ő mindent megtett a magzat biztonsága érdekében, azonban a Tallahassee-i kórház szolgáltatásaival nem volt megelégedve. Az orvosok azt mondják, úgy látták, ha hagyják, hogy a nő elhagyja a kórházat, a gyerek élete veszélybe került volna.

Hat hónappal a gyerek megszületése után a jogi eljárás mindig tart. Burton nem kártérítésért perel, egyszerűen nem szeretné, ha más is hasonló helyzetbe kerülne. Ügyvédjei kijelentették: „Ha a magzat érdekei kerülnek előtérbe mostantól, a női test egy, a Florida állam tulajdonában álló természetes inkubátorrá válik"