Bíró tartotta a kórházban a dohányzó terhes nőt

2010.01.27. 13:04
A hat hónapos terhes Samantha Burton hiába akarta elhagyni a floridai kórházat, az orvosa nem engedte. Ráadásul annyira ragaszkodott az álláspontjához, hogy bírósági végzést szerzett, hogy bent tarthassa a dohányzó nőt.

Samantha Burton nem érezte, hogy veszélyeztetett terhes lenne. Mivel azonban nem volt minden rendben, felülvizsgálatra ment egy floridai kórházba. A dohányzó, húszas évei végén járó két gyermekes anya a hatodik hónapban volt, terhessége alatt nem hagyta abba a dohányzást. Az orvosok bent tartották, és megállapították, hogy a magzat biztonsága érdekében azonnal abba kell hagynia a dohányzást és feküdnie kell, amíg a gyerek meg nem születik, írja a The Washington Post.

A nő egy pár nap után szerette volna elhagyni a kórházat. Az orvosai azonban bírósági végzést szereztek, hogy bent tartsák. A bíró a magzat élethez való jogát előbbre valónak ítélte, mint az anya jogát a szabad orvos, illetve kórházválasztáshoz, és a dohányzáshoz. Három nappal később császármetszést hajtottak végre a nőn, de a magzat életét nem tudták megmenteni, a gyermek halva született.

Burton állítja, ő mindent megtett a magzat biztonsága érdekében, azonban a Tallahassee-i kórház szolgáltatásaival nem volt megelégedve. Az orvosok azt mondják, úgy látták, ha hagyják, hogy a nő elhagyja a kórházat, a gyerek élete veszélybe került volna.

Hat hónappal a gyerek megszületése után a jogi eljárás mindig tart. Burton nem kártérítésért perel, egyszerűen nem szeretné, ha más is hasonló helyzetbe kerülne. Ügyvédjei kijelentették: „Ha a magzat érdekei kerülnek előtérbe mostantól, a női test egy, a Florida állam tulajdonában álló természetes inkubátorrá válik"