Hat évet kapott a szerelmét felgyújtó férfi

2010.02.10. 15:29 Módosítva: 2010.02.10. 15:43
Első fokon hat évre ítélte a bíróság azt a férfit, aki 2009. júliusában benzinnel lelocsolta és felgyújtotta szerelmét. A nő súlyos sérüléseket szenvedett, a bíróság nem fogadta el a férfi érvelését, miszerint ő nem is a nőt akarta meggyújtani.

Nem jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélte az élettársát 2009. júliusában féltékenységből felgyújtó 38 éves tiszavasvári férfit szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletének elkövetésében találta bűnösnek a vádlottat, és a fegyházbüntetés mellett öt évre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától.

A vádirat szerint a férfi és a 37 éves asszony évek óta együtt élt, azonban viszonyuk a férfi féltékenykedése miatt megromlott. 2008. novemberében a férfi megígérte, hogy elköltözik a nő lakásából, de a pakolást folyamatosan halogatta. A nő közben már összejött egy másik férfival, és az éjszakákat sokszor máshol töltötte. A férfi július 28-án felkereste a nőt munkahelyén, puszta kézzel és egy hokedlivel nekiesett, majd a kerékpárjáról elővett benzines flakonnal lelocsolta, és meggyújtotta.

Az áldozat testfelületének negyedén szenvedett másod- és harmadfokú égési sérüléseket, végül az úton közlekedő egyik autó sofőrje oltotta el a lángokat, az asszonyt mentőhelikopterrel szállították a mentők a miskolci kórházba. Az ismertetett szakértői vélemény szerint az asszony a sérülések következtében maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A vádlott a bíróságon beismerte tettét, bocsánatot kért az áldozattól, viszont tagadta a szándékosságot. A bíróság elutasította a férfi "logikátlan és ésszerűtlen" védekezését, miszerint eredetileg a bódét akarta felgyújtani. Enyhítő körülményként értékelték a férfi büntetlen előéletét, megbánó magatartását, valamint azt, hogy két kiskorú gyermek apja. A vádlott és védője enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett, így a per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.