Az NNI beismerte a bakit az embercsempész-ügyben

2010.02.10. 17:06 Módosítva: 2010.02.10. 17:36
A nyomozók tovább keresik az októberi tiszai tragédia felelőseit, de precízebben kérik az orvosi adatokat az ÁNTSZ-től. Azt nem árulták el, mi volt a gond a megkereséssel.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint szakmailag indokoltan, de formai és eljárásjogi hibával adták ki az ÁNTSZ Szegedi Mórahalmi Kistérségi Intézete számára azt a megkeresést, amelynek célja, hogy megállapítsák, kik próbáltak koszovóiakat csempészni Magyarországra tavaly október 15-én. A tiltott határátlépést a Tiszán kísérelték meg, de a csónak felborult, a benne ülők vízbe estek. A balesetben tizenegyen haltak meg.

Petőfi Attila, az NNI igazgatója a hibás megkeresést korrigáltatja, a fegyelmi felelősséget megvizsgálja. A közlemény arra nem tért ki, konkrétan milyen hibát tartalmazott a megkeresés.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet szerdán arról írt, megfázhattak az embercsempészek, mert a tragédia éjjelén a Tisza 4,8 fokos volt.

Az ombudsman szerint aggályos

A Népszabadság szerint a szegedi kistérségi intézethez tartozó területen 200 ezer ember él, az őszi megfázások, az újinfluenza-járvány kezdete is erre az időre esett, így ha az orvosok valóban leválogatják a jelzett időpontban megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegeiket, akár több ezer ember orvosi adataihoz juthat hozzá az NNI. Kovács Ferenc regionális tiszti főorvos azt mondta, az ÁNTSZ csak jogszerűen segítheti a rendőrséget, a kérés azonban túl általános volt.

Jóri András adatvédelmi ombudsman az MR1 Kossuth Rádiónak azt mondta, az a probléma, hogy túlságosan tág körben kér adatokat a hatóság, hiszen mindazok adataira kíváncsi, akik október 15. és 25. között erős megfázással fordultak orvoshoz a térségben. Jóri András úgy véli, a jogszabályok lehetőséget adnak ugyan a nyomozó irodának arra, hogy hozzáférjen különböző nyilvántartásokhoz, de ennek célzottnak és arányosnak kell lennie.