Egymilliárdos számlagyárat számoltak fel Pécsen

2010.02.17. 11:30
Egymilliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat egy pécsi garázsban üzemelő számlagyár, amelyet a napokban számolt fel a vám- és pénzügyőrség. A bűncselekménnyel gyanúsított férfit a Pécsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A vámnyomozók nagy mennyiségben foglaltak le bélyegzőket, számlatömböket, valamint a számlagyár működésére vonatkozó egyéb bizonyítékokat a pécsi garázsban- mondta Bus Szilvia, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának sajtófelelőse.

A nyomozás során kiderült, J. I. pécsi lakos az elmúlt három évben csaknem száz gazdasági társaságnak nyújtott segítséget azzal, hogy nem létező, vagy korábban megszűnt, illetve felszámolás alatt álló gazdálkodók nevében fiktív költségszámlákat állított ki. Ezekkel a vevők jogellenesen csökkentették fizetendő adójukat.

A számlagyár nagyságát jellemzi, hogy az elkövető huszonegy gazdasági társaság nevében, több mint egymilliárd forint értékben töltött ki fiktív számlákat, amelyek felhasználásával a befogadó cégek csaknem 200 millió forinttal rövidítették meg a központi költségvetést - közölte a vám- és pénzügyőrség illetékese.

A gyanúsított - tudomást szerezve a nyomozásról - elrejtőzött a hatóságok elől. Csaknem kéthónapos bujkálása során folyamatosan a tanúk befolyásolására törekedett, alkalmanként meg is fenyegette őket. Volt, akinek éles lőszert küldött. A vámnyomozók végül a pécsi köztemetőben fogták el.

A pénzügyőrség különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás és magánokirat hamisítás elkövetésének megalapozott gyanújával a férfit őrizetbe vette, majd a Pécsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Ha bűnössége bebizonyosodik, a bíróság akár nyolc év szabadságvesztéssel is sújthatja.

A hatóság eddig 80 millió forintot zároltatott a számlákat befogadó cégek bankszámláin.