A cigarettamaffia ölethette meg Pukanicot

2010.02.25. 17:30 Módosítva: 2010.02.25. 17:30
Ivo Pukanic a montenegrói kormányfő és a cigarettacsempész maffia kapcsolatáról írt cikksorozata miatt sok ellenséget szerzett. 2008-ban egy autóba rejtett bombával végezték ki. A Zágrábban folyó gyilkossági perben az egyik tanú most azt állítja, a montenegrói miniszterelnök áll a gyilkosság mögött.

Ivo Pukanic horvát újságíró és lapkiadó megölését a montenegrói cigarettamaffia hajtotta végre, az alvilági szervezet mögött pedig Milo Djukanovic montenegrói kormányfő és Stanko Subotic szerb vállalkozó áll, vallotta csütörtökön a gyilkossági perben megidézett egyik tanú.

Pukanicot, aki akkor a Nacional című újság kiadóvállalatának igazgatója volt, a cég marketingigazgatójával együtt ölték meg 2008 októberében. A merényletet a kiadóvállalat székháza előtt parkoló gépkocsiba rejtett pokolgéppel hajtották végre.

Ratko Knezevic vállalkozó a zágrábi kerületi bíróságon elmondta: Pukanicot már akkor életveszélyesen megfenyegették, amikor a Republika című horvát újságban az első írását publikálta a montenegrói kormány védelme alatt zajló szervezett cigarettacsempészetről.

A tanú vallomása szerint Pukanictól tudja, hogy a maffia pénzt kínált neki, ha nem ír többet a cigarettacsempészetről. Előbb két, majd később ötmillió eurót ajánlottak fel az újságírónak, aki rendkívül pontos részletekkel támasztotta alá írásai hitelességét. Megadta például a csempészetben részt vevő cégek nevét, a repülőjáratokat, a gépek lajstromszámát, sőt az ügyletekből befolyt összegeket is.

Knezevic szerint Subotic őt magát is megfenyegette telefonon. "Amikor azt mondtam neki, hogy nincs befolyásom Pukanicra, felhagyott az addig udvarias hanggal, és azt mondta: már sok embert megöltem, téged is meg foglak ölni."

A horvát újságíró leleplező cikkei nyomán európai államok nyomozói is rájöttek, hogy Djukanovic montenegrói kormányfő voltaképpen maffiafőnök, aki a csempészetből befolyt pénzeket egy párhuzamos kormányszámlára fizette be. Az általa ellenőrzött számlán összegyűlt pénzből fedezte például a szavazatvásárlás költségeit választások alkalmával, állította a tanú.