Előzetesben a brókerügy gyanúsítottjai

2010.02.25. 17:39
A Capital Partners-ügy tizenöt gyanúsítottja közül heten kerültek harminc napra előzetes letartóztatásba. Csalással gyanúsítják őket.

Elrendelte a Capital Partners-ügy hét gyanúsítottjának előzetes letartóztatását március 25-ig a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be azzal szemben, közölte a bíróság.

Az előzetes letartóztatást a szökés, a büntetőeljárás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a bíróság, mondta Hadnagy József, aki egy, a Capital Partners-szel szerződésben álló magyarországi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjének védője. Az előzetes letartóztatás ellen fellebbezés nyújtottak be, tette hozzá.

Összesen tizenöt embert gyanúsít a rendőrség a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban, közülük heten kerültek előzetesbe. Csalással gyanúsítják őket.

A cseh központú Capital Partners budapesti és debreceni irodáiban kedden tartottak házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feljelentése alapján. A gyanú szerint a csalók olyan hálózatot szerveztek, ahol fejenként 150 ezer amerikai dollárnyi befektetésért nagy hasznot ígértek az ügyfeleknek. A haszon azonban elmaradt, mivel az álbrókerek jutalékai felemésztették az eredeti befektetéseket is.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője azt mondta, hogy a gyanú szerint a befektetési tanácsadó cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak, ezért az ő jelentkezésüket is várják, tette hozzá.

Az akció során a rendőrök több szervert is lefoglaltak, a cég több munkatársát tanúként hallgatták ki.

Közben kiderült, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálatot folytat a Capital Partners ellen. A vizsgálat tavaly októberben kezdődött, a cég, valamint négy másik vállalkozás ellen. Érintett még az Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft., valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft. is.

A versenyhivatal azt vizsgálja, jogszerűen keresték-e telefonon az ügyfeleket a Capital Partners szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok küldése céljából, továbbá, hogy a cég szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket. Az ügyben döntés az év első félévében várható.