Megölte gondozóját a gyilkos bálna

2010.02.25. 06:51 Módosítva: 2010.02.25. 08:00
A orlandói Seaworld tapasztalt trénere beleesett a medencébe, a Tilikum névre keresztelt állat a mélybe húzta. Tizenegy éve ugyanitt már történt hasonló tragédia.

Megölte gondozónőjét, a 40 éves Dawn Brancheau-t egy gyilkos bálna szerda délután Floridában, az orlandói Seaworldben.

A halálos támadás nem előadás alatt történt, az állat és trénere épp a show-ra készültek. A Tilikum (barát) névre keresztelt orka vadul körözni kezdett, a medence partján derékon ragadta a nőt, megrázta, leúszott vele a medence fenekére és megfullasztotta.

Tilikumot elkülönítették társaitól
Tilikumot elkülönítették társaitól

A mentők már nem tudták megmenteni a tapasztalt oktató életét.

Dan Brown, a Seaworld elnöke szerint baleset történt, a gondozó megcsúszott és beesett az állatok tartályába, ahol valószínűleg vízbe fulladt. Azt egyelőre nem tudni, hogy az állat kárt tett-e benne.

A Seaworld átmenetileg bezárt.

Nem az első eset

A The New York Daily News úgy tudja: Tilikum 1991-ben Kanadában már megölt egy 20 éves, részmunkaidőben trénerként dolgozó biológia szakos diákot, amikor az belecsúszott a medencébe. Az emlős magával ragadta a diákot, aki a víz alatt, az állat szájában halt meg. A kanadai Sealand of the Pacific víziparkot következő évben bezárták, Tilikum akkor került Floridába.

A SeaWorldben szörnyű haláleset történt 1999-ben is, amikor egy férfit, aki egy este zárás után a parkban maradt, másnap reggel meztelenül, holtan találtak. A férfi nyilván együtt akart úszni a kardszárnyú delfinnel. Fürdőnadrágja a medencében volt, testén karcolások látszottak, az állat valószínűleg végighúzta a medence alján.

Betiltaná a delfinshow-kat egy kutató

Lori Marino, az atlantai Emory Egyetem kutatója épp a napokban jelentette ki, hogy a delfinek rendkívüli intelligenciája miatt meg kell tiltani a vízi emlősök élő show-műsorokban és egyéb attrakciókban való alkalmazását.

„A delfinek okos, öntudattal, magas intelligenciával, önállósággal, érzelmekkel és egyéni jellemzőkkel rendelkező élőlények. Ugyanakkor rendkívül sérülékenyek, hajlamosak a szenvedésre és a pszichológiai traumákra is” – figyelmeztetett Marino.