Megrovást kapott a miskolci tűzoltóparancsnok

Megrovásban részesítette a városi közgyűlés a miskolci tűzoltóparancsnokot, mert nem végzett teljes körű tűzvizsgálatot az augusztusi lakástűz után, ami miatt egy anya és két gyermeke meghalt.

A fegyelmit azért kezdeményezték, mert a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság másodfokú vizsgálata azt állapította meg, hogy a tűzvizsgálat során szabálytalanságok történtek.

Káli Sándor polgármester indoklása szerint több lakást és a ház szigetelését is alaposabban kellett volna vizsgálni. A tűzoltóparancsnok megrovást kapott, arról pedig döntenie kell, hogy kezdeményez-e belső vizsgálatot a városi tűzoltóparancsnokságon.

A hvg.hu szerdán arról számolt be, hogy a miskolci tűzoltók elfeledkeztek az édesanyáról és két gyermekéről. Az oltás elején egy tűzoltó ugyan bekopogott a család lakásának ajtaján, de mivel nem jött válasz, továbbment.

Csak a később érkező csapat rúgta be az ajtót, és oltotta el a lakásban tomboló tüzet, de abba a szobába, ahol a haldokló családtagok voltak, ők sem mentek be. A portál egy tűzoltósági belső jelentésre hivatkozva írta, hogy csak a fél óra múlva Kazincbarcikáról érkező, a miskolciakat váltó tűzoltók hozták ki a gyermekeket és az édesanyát.

A miskolci Avas lakótelep egyik panelházában augusztus közepén csaptak fel a lángok egy hatodik emeleti lakásban. A tűz felfelé terjedt, több lakás kiégett. Egy anya és fia füstmérgezésben meghalt. A család kislánya napokig feküdt az intenzív osztályon, de az ő életét sem tudták megmenteni.