A Dráván át csempészték az albánokat

2010.04.02. 12:42
Embercsempész bandát leplezett le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), a csoport a Dráván keresztül, csónakon juttatott el koszovói albánokat Magyarországra, majd Budapestre utaztatták őket és a fővárosból Ausztriába vitték a migránsokat.

Az eddigi adatok szerint harminc embert csempésztek a gyanúsítottak fejenként kétezer euróért. Az úticél Svájc, Németország vagy Ausztria volt. A nyomozók szerint volt olyan migráns is, akit vagyon elleni bűncselekményekre kívántak felhasználni. Ezt támasztja alá, hogy egy budapesti házkutatás során ékszereket találtak.

A bűnszervezet 2009 februártól tevékenykedett. Az ügyben hat gyanúsított van, akik közül szerdán négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a mosonmagyaróvári bíróság.

Az ügy nyomozása tavaly október közepén indult, amikor elfogtak egy magyar férfit az M1-as autópályán Hegyeshalom térségében. A férfi három koszovói albánt próbált Ausztriába csempészni. A migránsok tanúvallomásai alapján kiderült, hogy a Dráván keresztül, csónakon jutottak át Magyarországra.

A felderítő munka - amelybe a svájci és a német hatóságokat is bevonták - eredményeként kiderült: egy Budapesten letelepedett koszovói albán volt a főszervezője a bűncselekményeknek, ő tartotta a kapcsolatot egy koszovói albánnal, aki segített a migránsokat a horvát határhoz szállítani. Nagyon ritka, hogy az embercsempészek a Dráván keresztül utaztatják az illegális bevándorlókat.

Verőcére vagy Pitomacsa településekre szállították a migránsokat, onnan egy magyar házaspár kísérte el őket a horvát-magyar határhoz és egy másik magyar pár vitte át csónakon őket a Dráván. Egyszerre mindig kevés migránst utaztattak és általában autóval, hogy ne legyen feltűnő a tettük.

A csoportra március 29-én csaptak le összehangolt akció keretében a barcsi rendőrkapitányság és a BRFK Bevetési Főosztálya, együttműködve az NNI-vel. A nyomozók több helyszínen házkutatást is tartottak, ennek során kiderült: több esetben hamis papírokkal, például belga tartózkodási engedéllyel utaztatták a koszovói albánokat, akik családegyesítési céllal vagy a jobb élet reményében vállalkoztak az illegális kiutazásra.

A csoport tagjai akár tizenhat évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A nyomozók szerint az ügyben a közeljövőben további gyanúsítások várhatóak.