Paszkál
10 °C
15 °C

A Tettrekész vezetője rosszul lett a tárgyalásán

2010.04.08. 16:19 Módosítva: 2010.04.08. 16:19
A bizonyítási eljárás végén a bíróságról kórházba szállították Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) bujtogatással vádolt vezetőjét.

Csütörtökön a bizonyítási eljárás végén rosszulléte miatt félbe kellett szakítani Szima Judit büntetőperének tárgyalását a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) bujtogatással vádolt főtitkárát a mentők szállították kórházba.

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint még 2007 májusában felkerült a szakszervezet, a TMRSZ honlapjára Szima Judit főtitkár rendelkezésére három olyan dokumentum, amelyek tartalma a vád szerint "alkalmas arra, hogy a rendőrség állományán belül az előljáró, illetve a szolgálati rend, vagy fegyelem iránt engedetlenséget szítson". Ezért az ügyészség Szima Judit rendőr alezredest folytatólagosan elkövetett bujtogatás vétségvel vádolja.

A büntetőper kezdetét eredetileg januárra tervezte a bíróság, de Szima Judit betegsége miatt csak március 30-án tartották meg az első tárgyalást, amelyen ismertették a vádat.

A csütörtöki tárgyaláson Szima Judit hangsúlyozta, hogy nem tett mást, csak a belső anomáliákra hívta fel a figyelmet. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezután három tanút hallgatott meg: a TMRSZ honlapjának készítőjét, a web-oldal működtetőjét és egy rendőrtisztet, aki olvasta a honlapra felkerült, a vádban szereplő írásokat. Elutasították a védelemnek a bíróság ellen még március végén benyújtott elfogultsági kifogását, de Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd csütörtökön újra kezdeményezte, hogy állapítsák meg Tóth Szabolcs bíró elfogultságát és függesszék fel az eljárást. A tárgyaláson kialakult polémia után a bíró 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta Gaudi-Nagy Tamás védőt.

A bizonyítási eljárás végén már a perbeszédek megtartására és az esetleges ítélethozatalra készülve, Szima Juditot váratlanul súlyos rosszullét fogta el, mentőt hívtak, és kórházba szállították. A TMRSZ főtitkárának büntetőpere a tervek szerint április 29-én folytatódik.