Egy idős lakó az avasi paneltűz gyanúsítottja

2010.04.16. 08:58 Módosítva: 2010.04.16. 09:04
Egy idős nőt gyanúsítanak azzal, hogy az ő hibájából kellett meghalnia három embernek az avasi lakótelepen tomboló tűzben tavaly augusztusban. A nő lakásában keletkezett a tűz, ő azonban nem hívott segítséget, csak kimenekült a házból.
A tűzvész nyomai oltás után
A tűzvész nyomai oltás után

Gondatlanságból elkövetett, több ember halálát okozó közveszélyokozás vétségének megalapozott gyanúja miatt eddig egy magánszemély ellen indult büntetőeljárás a tavaly augusztusi tűzeset miatt - közölte Soltész Bálint, a nyomozást végző Heves Megyei Rendőrfőkapitányság szóvvője.
A Népszabadság információja szerint a magánszemély az avasi lakótelepi ház egyik lakója, egy idős nő. Valószínűleg ennek az idős nőnek a lakásában keletkezett a tűz, ő azonban ahelyett, hogy hívta volna a tűzoltókat és a mentőket, kimenekült az utcára, és onnan nézte a tüzet. A tűzben egy anya és két gyereke halt meg.

Soltész elmondta: továbbra is vizsgálják, hogy a három halálos áldozatot követelő tűzesetért más is terhel-e felelősség. Korábban ugyanis felvetődött, hogy az anyának és két gyermekének azért kellett meghalnia, mert a tűzoltók nem volt elég körültekintőek. Az oltás elején egy tűzoltó ugyan bekopogott a család lakásának ajtaján, de mivel nem jött válasz, továbbment. Csak a később érkező csapat rúgta be az ajtót, és oltotta el a lakásban tomboló tüzet, de abba a szobába, ahol a haldokló családtagok voltak, ők sem mentek be - számolt be korábban a hvg. A hetilap a tűzoltók  egy tűzoltósági belső jelentésre hivatkozva írta, hogy csak a fél óra múlva Kazincbarcikáról érkező, a miskolciakat váltó tűzoltók hozták ki a gyermekeket és az édesanyát.

A miskolci Avas lakótelep egyik panelházában augusztus közepén csaptak fel a lángok egy hatodik emeleti lakásban. A tűz felfelé terjedt, több lakás kiégett. Egy anya és fia füstmérgezésben meghalt. A család kislánya napokig feküdt az intenzív osztályon, de az ő életét sem tudták megmenteni.