Másfél évet kapott az év értékesítője

2010.04.21. 16:25
A Tolna Megyei Bíróság jogerősen másfél év börtönre ítélt egy szekszárdi volt banki alkalmazottat, aki pénztárosként 11 millió forintot sikkasztott el. Ezzel helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, de azon túlmenően 11 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a vádlottat.

A 30 éves férfi 2007 decembere és 2008 júniusa között az egyik szekszárdi bankfióknál pénztár- és értékkezelőként követte el a bűncselekményt: a pénztárból 11 millió forintot vett ki.

D. László azt használta ki, hogy nem működött megfelelően a belső ellenőrzés. A hiány egy későbbi pénzintézeti ellenőrzés során derült ki. A bank a kár miatt nem terjesztett elő polgárjogi igényt.

A férfi, akiről védője elmondta, hogy 2007-ben egy másik banknál az év értékesítője volt, szórakozásra költötte a pénzt. Ügyvédje a banki alkalmazott védelmében azt közölte, hogy a férfi - látva a bank nemtörődömségét - nem tudott ellenállni a kísértésnek.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, megbánó magatartását és a banki ellenőrzés lazaságát.

A bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető; a másfél éves börtönbüntetést a Büntető törvénykönyv (Btk.) enyhítő szakaszát alkalmazva állapította meg a bírói tanács.