Nácik kerültek a vöröskatonák helyére

2010.04.22. 16:17
Az oroszországi Permben elrontottak egy második világháborús veteránok tiszteletére kiadott naptárat: a hősiesen pózoló szovjet katonák közé nácik keveredtek. Már szétküldték a plakát méretű kalendáriumokat a helyi intézményeknek, mire észrevették a bakit.

„Egyszerűen blaszfémia” – mondta az orosz NTV-nek Alekszander Szergejev, az Urál-hegységben található permi régió egyik veteránszervezetének elnöke. A második világháború európai befejeződésének 65. évfordulója alkalmából kiadott naptárukon ugyanis náci katonák képei is szerepelnek. A naptáron lévő hat nagyméretű képből négyen nácik vannak.

A veteránszervezet egy helyi kiadótól rendelte a naptárakat. A bakit csak akkor vették részre, amikor a naptárakat már elhelyezték a városi iskolákban és kormányzati épületekben.

Mint kiderült, az archív fotók közül válogató kiadó munkatársai nem tudták megkülönböztetni a náci és szovjet katonákat. A botrányt feldolgozó tévéműsorban ezt fiatal korukkal indokolták.

Az NTV összeállításából kiderült az is, hogy a veteránszervezet vezetőinek bemutatták a terveket a nyomdába küldés előtt, de a bizottság idős elnökének sem tűnt fel a hiba, állítólag a gyenge látása miatt.