Fegyver helyett visszatekert villanyórákat találtak

2010.04.29. 16:56
A nyírbátori rendőrök őrizetbe vették egy áramszolgáltató egyik alkalmazottját, aki a gyanú szerint pénzért a valósnál kevesebb áramfogyasztást regisztrált, és villanyórákat tekert vissza. A férfi húsznál is több bűncselekményt követhetett el.

Több rendbeli vesztegetéssel és lopással gyanúsítják annak az áramszolgáltató cégnek az alkalmazottját, aki pénzért a valósnál kevesebb áramfogyasztást regisztrált, és lakóházak villanyóráit tekerte vissza Nyírbátorban és környékén, mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A helyi rendőrkapitányság illegális lőfegyverekről szerzett információk alapján szerda este egy környékbeli férfihez kötődő több ingatlanon is házkutatást tartott. Fegyvert nem, csak szeszt, pancsolt italok előállításához szükséges anyagokat, és ukrán zárjegyes cigarettát találtak. A rendőröknek azonban feltűnt, hogy a lakás villanyórája visszafelé forog, amit valószínűleg éppen a házkutatás megkezdése előtt kezdték illegálisan visszaállítani, mondta a szóvivő.

A rendőrök még aznap éjjel eljutottak az áramszolgáltató cég egyik alkalmazottjához, aki a megalapozott gyanú szerint többször pénzt fogadott el azért, hogy a valósnál kevesebb fogyasztást regisztráljon. A 39 éves gyanúsított vissza is állított villanyórákat, ezer kilowattóra visszatekeréséért tízezer forintot számított fel.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a férfi húsznál is több bűncselekményt követett el környéken lakó magánszemélyekkel és kisvállalkozókkal közösen. A több rendbeli vesztegetéssel és lopással gyanúsított férfi a nyomozás adatai szerint 4,5 millió forint kárt okozott az áramszolgáltatónak.

Eljárást indítottak azzal a 47 éves férfivel szemben is, aki számítógép-vezérelt gravírozó berendezéssel gyártotta a plombákat a villanyórák manipulálásához, őt lopás bűnsegédletével gyanúsítják.