Letartóztattak három építési vállalkozót

2010.05.07. 13:48
Csalás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett a veszprémi bíróság három építési vállalkozót, két műszaki ellenőrnek pedig elrendelte a házi őrizetét.

A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya azzal gyanúsítja őket, hogy "egy pénzintézet illetékeseit jogtalan haszonszerzés céljából tévedésbe ejtették, illetve tévedésben tartották" - mondta Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A kár 278 millió forint.

A rendőrségen a Veszprém megyei székhelyű pénzintézet vezetői tettek feljelentést csalás bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen.

A pénzintézet 2008 nyarán nagykátai és csévharaszti társasházak építésének finanszírozására beruházási célú vállalkozói hitelszerződést kötött három, Pest megyei székhellyel rendelkező gazdasági társasággal.

A hiteleket az ingatlanok készültségi fokához igazodva három részletben folyósította a pénzintézet. A társasházak 30, 50 és 80 százalékos készültségi fokát műszaki ellenőri szakvélemény és az elvégzett munkálatokról kiállított számla bizonyította, így a hitelek esedékes részletét a pénzintézet átutalta az építőipari cégeknek. A három cégnek végül is átutalta a hitel teljes, 278 millió forintos összegét.

A nyomozás során azonban megállapították, hogy az ingatlanok valós készültségi foka 27-40 százalékosra tehető, a bemutatott számlák tartalma nagyobbrészt valótlan, és a hitelt a cégek nem a szerződésben leírtaknak megfelelően használták fel. A gazdasági társaságok a felszólítás ellenére sem törlesztettek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a hitel visszafizetése az adósoknak és a készfizető kezeseknek - a cégek ügyvezetőinek - már a hitelszerződés megkötésekor sem állt szándékukban, pénzügyi helyzetükre figyelemmel a törlesztésre képtelenek voltak.

A vállalkozások vezetőit - Cs. L. és T. P. nagykátai lakost, valamint Cs. S. ceglédi lakost - előzetes letartóztatásba helyezték. Két műszaki ellenőr pedig - a balatonfőkajári B. I. és az ajkai V. L. - házi őrizetbe került.