Felfüggesztettet kapott az újszülöttjét eldobó balkányi nő

2010.05.11. 17:49
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta azt a 24 éves balkányi nőt, aki titokban hordta ki harmadik gyermekét, majd újszülöttjét a házuk udvarán lévő emésztőgödörbe dobta.

A vádirat szerint a nő 2009. május 3-ára virradó éjszaka balkányi házuk udvari vécéjében adott életet harmadik fiúgyermekének. A köldökzsinórt kézzel szakította el, majd az egészséges, fejlett csecsemőt beledobta az árnyékszék alatti emésztőgödörbe.

A szülésről senkinek nem szólt; a vécében lévő vértócsát a férje vette észre, ő emelte ki a gödörből a nyöszörgő, meztelen gyermeket. A kihívott mentők az újszülöttet és az anyját is kórházba szállították.

A vádiratban leszögezik: ha nem érkezett volna a kellő időben szakszerű segítség, akkor az újszülött halála nyolc-tíz óra múlva következett volna be. Csak a véletlenen múlott, hogy az apa időben megtalálta és így a mentősök megfelelő ellátásban részesíthették a gyereket.

A múlt keddi tárgyaláson az asszony a bíróság előtt beismerte bűnösségét, azt mondta, mélyen megbánta, amit tett. Tettének okaként a férjétől és a családjától való félelmet, párjának újabb gyerekkel szembeni ellenséges viselkedését jelölte meg.

Az elmeorvos beszámíthatónak, de "súlyos fokban korlátozottnak" minősítette a gyerekkorától kezdve gátlásos, "alacsonyabb intellektussal" rendelkező anyát. A megkérdezett pszichológus egyben utalt arra, hogy a most egyéves kisfiúról és két testvéréről a történtek óta maga a vádlott gondoskodik, aki szorosan kötődik mindhárom gyermekéhez.

A megyei bíróság a fiatalasszonyra - az összes, szóba jöhető enyhítő körülményt figyelembe véve - két év börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását öt évre felfüggesztették. A határozatot mind az ügyész, mind pedig a vádlott és védője tudomásul vette, így az ítélet jogerős.