Hatályon kívül helyezték a lányait megerőszakoló szálkai férfi ítéletét

2010.05.12. 17:24
Új eljárásra kötelezte a szekszárdi városi bíróságot másodfokon a Tolna Megyei Bíróság egy lányaival erőszakoskodó férfi ügyében, mert a városi bíróság elsőfokon eljárási hibát vétett.

Eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezte a Tolna Megyei Bíróság a lányait megerőszakoló szálkai férfi ügyében hozott elsőfokú ítéletet. A férfi 2005-ben akkor 15 éves nagyobbik lányát két-háromszor, 14 éves kisebbik lányát pedig legalább hússzor megerőszakolta. Nevelt fiát pedig arra kényszerítette, hogy a kisebbik lányával, és saját anyjával is közösüljön, majd a lányt és az anyát kényszerítette fajtalankodásra.

A 45 éves férfit 2009. június 10-én a szekszárdi városi bíróság erőszakos közösülés, szemérem elleni erőszak, könnyű testi sértés és állatkínzás miatt nyolc év fegyházra ítélte, emellett tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendűként, kiskorú veszélyeztetésével és szemérem elleni erőszakkal vádolt 46 éves élettársára a bíróság két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.

A másodfokon eljáró Tolna Megyei Bíróság szerdai határozatában új eljárásra kötelezte a városi bíróságot, amely az indokolás szerint az egyik, nemi erkölcs elleni bűncselekményt tartalmazó vádpontban nem hozott érdemi döntést, és ezzel eljárási hibát vétett. A hatályon kívül helyezés indoka volt az is, hogy az egyik gyermek sérelmére elkövetett testi sértés esetében nem volt teljes körű a bizonyítás.

Első fokon állatkínzás miatt is elmarasztalták a férfit, mert gyerekeit arra kényszerítette, hogy öljenek meg négy macskát és két kutyát. Az ügyben a rendőrség 2008-ban indított nyomozást, miután a férfi nagyobbik lánya az iskolában beszámolt a történtekről.

A per szerdai tárgyalásán a férfi védője a vádpontok alól - az állatkínzást kivéve - a vádlott felmentését, az asszony képviselője az ítélet helyben hagyását, míg az ügyészség súlyosítását kérte. A bíróság meghosszabbította a két éve fogva tartott férfi előzetes letartóztatását.