Tamás
-7 °C
8 °C

Felmentették a HIV-per vádlottját

2010.06.08. 15:18 Módosítva: 2010.06.08. 20:16
Bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a bíróság azt a férfit, aki a vádak szerint HIV-vírussal fertőzte meg volt feleségét és volt barátnőjét. Az ügyészség képviselője a bűnösség megállapításáért fellebbezett, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

Bizonyítottság hiányában felmentette a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden azt a férfit, akit az ügyészség azzal vádolt meg, hogy HIV-vírussal fertőzte meg volt feleségét és volt barátnőjét. A férfit maradandó egészségromlást okozó súlyos testi sértéssel vádolták.

A bíróság álláspontja szerint nincs olyan kétséget kizáróan bizonyított tény, ami a vádlott terhére lenne róható. A bíró indoklásában arra is kitért, hogy más, nem nemi úton fertőző betegség, például cseppfertőzés, influenza esetén sem indítanak büntetőeljárást a hatóságok az ellen, aki - bár tudja, hogy beteg - közösségbe megy.

Lichy József, a vádlott védője a tárgyalást követően újságíróknak azt mondta: az tény, hogy a két sértett megfertőződött, de a nem jogerős döntés szerint nem vált bizonyítottá, hogy a sértettek a vádlottól kapták el a vírust.

A perben súlyos egészségromlással járó testi sértéssel vádolta meg az ügyészség a férfit. Az eljárásban 2008 januárjában már született egy - ugyancsak bizonyítottság hiányára hivatkozó - felmentő ítélet, ám még abban az évben a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárás lefolytatását írta elő. A korábbi elsőfokú ítéletet követően a vádlott akkori ügyvédje azt mondta: védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött, majd felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A büntetőügy ez alapján indult el. A sértettek álláspontja szerint ugyanakkor a kapcsolatok elején a férfi nem közölte velük, hogy fertőzött és védekezés hiányában kapták el a vírust.

A pert korábban is és a megismételt eljárásban is zárt ajtók mögött tárgyalta a bíróság, csak az ítélethirdetés volt nyilvános. A két nő nem jelent meg a bíróságon, de a folyosón, az újságírók arról beszélgettek, hogy tudomásuk szerint az egyik nő a történtek óta férjhez ment és bár ő maga fertőzött, ennek ellenére egészséges gyermeket vár.

Strasser Tibor, sértetti jogi képviselő azt mondta, az ügyben a kérdés nem az, hogy a vádlott megfertőzte-e a sértetteket, hanem hogy megfertőzhette és vajon úgy járt-e el, ahogy az ilyen helyzetben elvárható. Reményét fejezte ki, hogy a másodfokon eljáró bíróság megváltoztatja a felmentő ítéletet.

A BKKB kedden kihirdetett elsőfokú döntése ellen az ügyészség képviselője a bűnösség megállapításáért fellebbezett, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódik.