Nem szennyezett a veszprémi ivóvíz

2010.06.11. 14:35
Nem érinti a veszprémi vizeket az a szennyeződés, amelyet a volt Bakony Művek területén találtak a talajban. A regionális tiszti főorvos, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója és a polgármester közösen tartott sajótájékoztatóján nyugtatta meg a veszprémieket, a víz iható.

Nem szennyezett, kiváló minőségű és fogyasztható a veszprémi víz, nincs ok pánikra, jelentette be Bujdosó László regionális tiszti főorvos, Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója és Debreczenyi János veszprémi polgármester pénteki közös sajtótájékoztatójukon. Kugler azt mondta, hogy a kutakban nyoma sincs szennyeződésnek, Bujdosó szerint semmiféle beavatkozásra nincs szükség.

A polgármester korábban ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a volt Bakony Művek területén elkövetett környezetkárosítás gyanúja miatt.
A terület jelenlegi tulajdonosa lakóházak építését tervezte a környéken, de ezelőtt környezetvédelmi vizsgálatot végeztek. Néhány hete, a fúrások során derült ki, hogy a talajban veszélyes anyag van. Ez azonban nem érinti és nem veszélyezteti az ivóvízbázist.

A gyanú szerint a 15-20 évvel ezelőtt a termelés során veszélyes anyag kerülhetett a talajba, amikor az üzemben az autóalkatrészek gyártásakor nem ügyeltek a különböző veszélyes anyagok, például az olaj és a benzin tárolására.

Most próbafúrásokat végeznek a területen, hogy kiderüljön, pontosan milyen mértékű a környezetkárosítás és a veszélyes anyag milyen hatással lehet a környezetre.