Európában is lesz homoszexuális egyház

2010.07.04. 16:29
Sajtóhírek szerint Spanyolországban hamarosan megnyílik az első keresztény egyház, amelyben az azonos neműek össze is házasodhatnak. Spanyolországban 2005 óta már legális az egyneműek házassága, az amerikai protestáns egyház bejegyzésével pedig hitéleti lehetőséget is biztosíthatnak a homoszexuális pároknak.

Megkezdték Spanyolországi bejegyzését annak a protestáns egyháznak, melyet két Kanadában élő leszbikus nő hozott létre 1968-ban.

A Metropolitan Community Churches (MCC) egy amerikai protestáns egyház, akinek világszerte 43 ezer híve van. A Kaliforniában alapított egyház 22 országban van jelen 300 gyülekezettel. Létrehozói azzal a céllal alapították, hogy a saját nemükhöz vonzódóaknak, illetve a transzszexuálisoknak biztosítsanak hitéleti lehetőséget.

A Metropolitan Community Churches egyik miséje, előtérben az egyház logója (wikipedia)

Raquel Benitez, aki elindította Spanyolországban az egyház bejegyzését, azt mondta: vannak olyan keresztény csoportok, amelyek szeretnének vallási csoporttá válni, ám ehhez nincs elég erejük, sem nemzetközi támogatottságuk.

Az asszony kiemelte: a spanyol gyülekezetbe nem csak a leszbikusokat, melegeket és transzneműeket várják majd, hanem azokat is, akik nem érzik jól magukat a jelenlegi felekezetüknél.

Jelenleg az ügyintézést kezdték meg az igazságügyi tárcánál. Reményeik szerint októberben kezdhetik meg működésüket.

Többezer meleg pár házasodott eddig össze

Az ibériai állam eddig is rendkívül sokat tett azért, hogy a leszbikusok, melegek és transzszexuálisok egyenlő jogokat kapjanak a heteroszexuálisakkal.

A katolikus Spanyolországban Franco diktátor halála után szüntették meg a homoszexualitás büntethetőségét 1979-ben, 2005 óta pedig házasodhatnak is az azonos neműek. Európában Belgium és Hollandia után így a katolikus spanyolok voltak a harmadikak, akik engedélyezték ezt.

A konzervatív ellenzék és az egyház hevesen ellenezte a szocialista kormány ezen lépéseit, de az elmúlt öt évben ennek ellenére több ezer egynemű pár kelt egybe Spanyolországban.