Vádat emelnének az embercsempészbanda ellen

2010.07.06. 14:55 Módosítva: 2010.07.06. 15:16
Vádemelési javaslatot tett a Nemzeti Nyomozó Iroda egy magyar-török embercsempészbanda ellen. A csempészek tavaly fél év alatt 19 embert juttattak át a magyar-román határon nyugat felé. A magyar tagok részfeladatokat vállaltak, és felmérték a terepet a határátlépés előtt.

A magyar és török állampolgárokból szerveződött embercsempészbanda ügyét vádemelési javaslattal adta át a Berettyóújfalui Városi Ügyészségnek a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az NNI 2009 őszén indított büntetőeljárást a négy magyar és egy török állampolgárságú ember ellen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés gyanúja miatt. A nyomozást június végén zárták le.

A szervezet vagyoni haszonszerzés céljából, tavaly az év első felében, Ártánd térségében 19 török állampolgárnak segített a román-magyar határ illegális átlépésében, illetve megszervezték továbbutazásukat is  Németországba.

Az illegális bevándorlók meghallgatásuk során elmondták, hogy a Magyarországra, illetve a Németországba történő bejutásért négy-hatezer euró közötti összeget fizettek a török szervezőnek. A nyomozók szerint valamennyien Isztambulban kerültek kapcsolatba a hálózat tagjával, majd az Isztambul-Bukarest-Temesvár-Ártánd útvonalon érkeztek Magyarországra.

A bűnszervezet magyarországi tagjainak részfeladatai voltak, valamint az ő dolguk volt a román-magyar határszakasz felmérése az esemény előtt.

A szervezet élén egy Németországban élő török állampolgár állt, akit embercsempészés miatt a német hatóságok már korábban is számon tartottak, és aki a bűncselekmény előtt kétezer eurónak megfelelő összeget utalt át a magyaroknak. Ezt az elkövetők egymás közt szétosztották.

Egy magyar állampolgárral szemben továbbra is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Ellene elfogását követően indít eljárást az NNI.