Indiában sokan meghaltak egy gyors árhullámban

2010.08.06. 08:00
Egy hirtelen jött árhullámban legalább ötven ember meghalt Kasmír indiaiak által ellenőrzött részén fekvő Ladak régióban.

Az árhullámot az okozta, hogy péntekre virradóra özönvízszerű eső zúdult a térségre. A terület legnagyobb városában, Lehben nagy méretű mentőakció folyik a rendőrség, félkatonai szervezetek és a hadsereg bevonásával. Az áradásban többen megsérültek, a természeti csapás megrongált egy távközlési tornyot, valamint a régió repülőterének kifutópályáját is, s emiatt átmenetileg az összes járat indítását törölni kellett.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a felhőszakadás következtében több út járhatatlanná vált, így az a főút is, amely Leh városát Kasmír közigazgatási székhelyével, Szrinagarral köti össze. A hegyvidékes térség a tenger szintje fölött mintegy 3500 méteres magasságban fekvő sivatag, ahol ritkán fordul elő nagy mennyiségű csapadék. A környék hegyvidéki túrázók kedvelt úti célja, és ebben a régióban írta az 1820-as években Kőrösi Csoma Sándor az első tibeti-angol szótárat.