Peren kívül fizet a rendőrség a jogtalanul meghurcolt kommunista zombiknak

2010.08.23. 18:00 Módosítva: 2010.08.23. 19:38
Megelőzendő a borítékolható bírósági vereséget, Minneapolis városa peren kívül 165 ezer dollárt (37 millió forintot) fizet hét kapitalimusellenes aktivistának, akiket négy éve tartóztattak le és zártak be két napra, amiért élőhalottnak maszkírozta támolyogtak a belvárosban.

A rothadó arcúra maszkírozott értelmiségiek az "esztelen fogyasztás" ellen szerettek volna tiltakozni, mit tesz isten, a fogyasztói kultúra egyik archetipikus mesefigurájának öltözve. A rendőrség sem akart elmaradni az antikapitalista lázadóktól: azzal az indokkal tartóztatták le a Minneapolis központjában imbolygó kis csapatot, hogy a náluk lévő, négy táskányi erősítő és hangszóró, melyek segítségével az iPodjukról tiltakozó zenét hangosítottak ki, tömegpuszító fegyverekre emlékeztető kinézetű.

A héttagú társaságot két napig tartották bent, de végül semmivel sem vádolták meg őket.

"Nagyszerű érzés, hogy a város vállalta a felelősséget a rendőrsége tetteiért" - nyilatkozta az egyezség megkötése után Raphi Rechitsky, a Minnesotai Egyetem 27 éves szociológus hallgatója, a zombik egyike. Rechitsky szerint utcaszínházi előadást tartottak, amikor a rendőrök lerohanták őket.

A város érdeke volt a megegyezés, mondta Susan L. Segal, az önkormányzat vezető jogtanácsosa, hiszen "az esküdszékeknél sosem lehet tudni", így elképzelhető lett volna, hogy a hét sértett alkotmányos jogainak megsértése miatt a bíróság fejenként 50 ezer dollárt plusz ügyvédi költségeket ítél meg nekik.