Egy elromlott bombetta lehetett a hibás Újpesten

2010.08.24. 12:00
Az Indexnek nyilatkozó pirotechnikai szakértők szerint egy, szilveszterkor bárki által megvehető petárdafajta meghibásodása okozhatta a balesetet az augusztus 21-i tűzijátékon Újpesten. Ha tényleg egy vetőcső borult volna fel, akkor sokkal komolyabbak lettek volna a sérülések.

Az Index által megkérdezett pirotechnikai szakértők szerint egy, szilveszterkor bárki által megvásárolható, úgynevezett bombetta romolhatott el a szerencsétlen kimenetelű újpesti tűzijáték alatt.

Az augusztus 21-i eseményekkel kapcsolatban tart a nyomozás, és a szervező cég egy közleményen kívül, melyben tudatja, hogy minden az előírásoknak és a jogszabályoknak megfelelően történt, nem nyilatkozik annak lezártáig.

Olvasónk videóján 1:37-nél látható a petárdák becsapódása.

Újpesten  akkor tört ki a pánik a tűzijáték nézői között, amikor a petárdák a tömegben robbantak fel. A nézők közül heten könnyebben megsérültek a lehulló, égő pernye miatt. A jelenlévő szemtanúk azt gyanítják, hogy az egyik vetőcső felborulása okozhatta a hét könnyebb sérülést, és sokan a szervező céget hibáztatják.

Pirotechnikai szakértők elmondták, abban az esetben, ha egy igazi tűzijáték rakétákat hordozó cső dőlt volna fel és lődözte volna a közönség közé a rakétákat, sokkal komolyabb sérültjei lehettek volna az eseménynek.

Azt valószínűsitik, hogy egy olyan sorozatlövő, úgynevezett bombetta romolhatott el, amit a meggyújtás után lehetetlen leállítani, és meg kell várni az akár 300 egymás utáni robbanást. Az egyik megkérdezett szakértő szerint az egyik petárda valamiért a csőben robbanhatott fel, így az azt követők szerte-széjjel repültek, és ez okozhatta a könnyebb sérüléseket.

Az egyik megkérdezett szakértő szerint ha a biztonsági zónát megfelelően jelölik ki, elképzelhetetlen, hogy égő pernye hulljon a nézők közé. Másikuk szerint a meghibásodás akkor is okozhatott pánikot és sérülést, ha a szervezők betartottak minden vonatkozó előírást, a biztonsági sáv kijelölésétől a felügyelő pirotechnikai személyzet jelenlétéig.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport