Sztojka szerint Csoki meg volt vadulva

2010.09.13. 19:09
A Cozma-ügy hétfői veszprémi tárgyalásán a harmadrendű vádlott, a 28 éves enyingi Sztojka Iván sem tett vallomást a bíróság előtt - miként előtte az első- és a másodrendű vádlott, Raffael Sándor és Németh Győző sem. A szembesítések során viszont cáfolta Raffael és Németh rendőrségi vallomásának néhány részletét, sőt az ő a rendőrségi vallomásában az szerepel, hogy "Csoki (Raffael Sándor) meg volt vadulva".

A bíró ismertette Sztojka Iván rendőrségi vallomását, amely aszerint - egyezően a vádirattal - Németh Győző kezdte a verekedést, ő támadt rá "arra a magas gyerekre", azaz Marian Cozmára. A vallomás szerint Raffael Sándor ("Csoki") és a negyedrendű vádlott, a 33 éves budapesti Pál Gábor is támadta 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokálban Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját.

Sztojka Iván vallomása szerint "Csoki ordított, teljesen meg volt vadulva". Sztojka vallotta azt is, hogy "Csoki, mint a vadállat, úgy fel volt bőszülve". A harmadrendű vádlott vallomása szerint három barátja - Raffael, Németh és Pál - lépett fel támadóan, és Cozmáék voltak védekező helyzetben.

Sztojka - a vallomása szerint - nem vett részt a verekedésben, mert az alagsori bárhelyiségből felszaladt az emeletre, és az ott tartózkodó társainak bekiabálta: "gyertek, mert Csoki megvadult."

Rendőrségi vallomásában szerepelt az is, hogy Németh Győző "a kocsiban rengetegszer elmondta, hogy Csoki szúrt", s ezt mindenki hallotta a kocsiban ülők közül. Vallomásában utalt arra is, miszerint az utcán is többen hallották Németh Győzőnek azt a kijelentését, hogy "Csoki szúrt".

Sztojka azt is vallotta: hajnalban a barátnőjének is azt mondta el, hogy "Győző szerint Csoki szúrt", de arról ő nem tudott, hogy valaki meg is halt. Elmondta: ezután néhány napig rejtőzködött, ám amikor azt olvasta az újságokban, hogy "gyilkosnak állítják be", önként jelentkezett a rendőrségen.

A bíróság Sztojka Ivánt szembesítette Raffael Sándorral és Németh Győzővel, ám a szembesítés eredménytelen maradt. Raffael Sándor kijelentette a tárgyaláson: "nem voltam megvadulva, nem kiabáltam". Közlése szerint az utcán is csak védekezett, mert korábban egy üveggel leütötték, ő csak menekült, és "homályosan emlékszik" a történtekre.

Németh Győző a szembesítéskor elmondta: nem igaz, hogy ő támadott rá Marian Cozmára, és ő nem tett olyan kijelentést, hogy Csoki szúrt. Sztojka Iván a szembesítések során fenntartotta a rendőrségen tett vallomását.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait - Zarko Sesumot, a szerb és Ivan Pesicet, a horvát kézilabda-válogatott tagját - életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés bűntettének tárgyalása kedden folytatódik a Veszprém Megyei Bíróságon.