Elítélték a kollégája halálát okozó munkást

2010.09.23. 15:12
Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt hat hónap fogházbüntetést kapott első fokon az a férfi, aki a bíróság szerint felelős egy, az M6-os autópálya építésén dolgozó munkatársa haláláért. Az ítélet végrehajtását három év próbaidőre függesztette fel a bíróság, az ítélet nem jogerős.

A vádlott 2008 júniusában a sztráda birjáni hídjának építésén dolgozott, és az egyik területről egy másikra akart átszállítani egy kompresszort - egy, a szállításra alkalmatlan munkagéppel, amihez ráadásul jogosítványa sem volt. A markoló kanalát felemelte, ami beleakadt egy nagyfeszültségű vezetékbe. A 12 ezer voltos áram átszaladt a gépen és agyonvágta a kompresszort fogó munkást, aki azonnal szörnyethalt.

A bíróság szerint nemcsak a férfi gondatlansága, hanem az építkezésen uralkodó szervezetlenség és a munkavédelmi szabályok megszegése is hozzájárult a halálos balesethez. A bíróság megállapította, hogy munkavédelmi terv készült ugyan, de azt csak a baleset után mutatták meg az útépítőknek. A munkavégzés feltételeit sem biztosították a munkáltatók, a kompresszor szállítása például a balesetet megelőzően is hasonló, szabálytalan módon történt.

Az ítéletet a vádlott tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.