Elítélték a zsaroló álrendőröket

2010.10.04. 17:39
Egyenként két-három évnyi börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pest Megyei Bíróság hétfőn azt a négy vádlottat, akik (részben társtettesként) rendőri intézkedést színlelve milliókat akartak kicsikarni áldozatuktól korábbi drogügye miatt – közölte az ítélethirdetést követően a bíróság szóvivője.

T. Róbert és társai ellen hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt indult eljárás 2008 januárjában. Az ügy befejezését késleltette, hogy hol az egyik, hol a másik vádlott nem jelent meg a tárgyalásokon; a negyedrendű vádlott jelenleg is Thaiföldön tartózkodik, így őt távollétében ítélték el.

A vádirat szerint T. Róbert 2007. tavaszán bujtotta fel társait, hogy rendőri minőséget színlelve intézkedjenek a sértettnél, akivel szemben korábban kábítószerrel való visszaélés miatt folyt büntetőeljárás. A Pilisszentlászlón lezajlott akció során a vádlottak a korábbi kábítószeres ügyre hivatkozva házkutatást tartottak a sértettnél, akit azzal fenyegettek: ha nem ad nekik 3 millió forintot, akkor bármit el tudnak rejteni a lakásában, emiatt évekre rács mögé juthat.

A Pest Megyei Bíróság elsőfokú ítéletében T. Róbertet felbujtóként elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt 2 év, a másodrendű vádlottat 3 év, a harmad- és a negyedrendű vádlottat egyenként 2 év 6 hónap börtönnel sújtotta. Az ítélet szerint a bűncselekményt a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott társtettesként követte el. A felbujtó tagad, tettestársai részben beismerték bűnösségüket. Valamennyien fellebbeztek – közölte a bíróság szóvivője.