Mennie kell Magyarországról a pedofilnak

2010.10.11. 12:17
A bíróság elutasította John D. Clark oltalmi kérését, nem maradhat Magyarországon a Budapesten áprilisban lebukott, pedofíliával vádolt férfi, akit kiemelt szökevényként keresett az FBI. Clarkot 15 napon belül visszaszállítják az Egyesült Államokba. Az ügyészség nyomoz a férfi 7000 dollárja után, ami állítólag a házkutatás idején tűnt el.

A bíróság a napokban elutasította a John D. Clark oltalmi kérését, mondta lapunknak Bátki Pál, a férfi ügyvédje. Clark azért kért menedékjogot Magyarországtól májusban, mert véleménye szerint hazájában súlyos joghátránnyal kellene szembenéznie, embertelen bánásmódnak, kínzásnak lenne kitéve.

John D. Clark körözési fotója az FBI oldalán
John D. Clark körözési fotója az FBI oldalán

A védelem be is mutatott egy amerikai szakvéleményt, amely szerint többek között akár életfogytiglanra is ítélhetik Clarkot. Ha pedig mégis kiszabadulna valamikor, többet számítógép elé sem ülhetne, és állandó felügyelet alatt kellene élnie. Ráadásul olyan börtönbe kerülhet, ahol a börtönviszonyok miatt rendszeresek a lázadások.

A bíróság tudomásul vette a szakvéleményt, de továbbra is kitartott álláspontja mellett, miszerint az Egyesült Államok jogállam. A döntést követően Clarkot 15 napon belül hazaszállítják.

Az utazás idejét az sem befolyásolja, hogy a Központi Nyomozó Ügyészség nem zárta le még a nyomozást a férfi 7000 dollárjának ügyében, ami állítólag a házkutatás idején tűnt el.

Clarkot április közepén fogta el a magyar rendőrség egy névtelen bejelentő hívása alapján a VII. kerületi Akácfa utcában. A férfi huzamosabb ideig dolgozott angoltanárként a XII. kerületi Diana Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban.

A rendőrök annak is utánanéztek, hogy Clark Magyarországon követett-e pedofil jellegű bűncselekményeket. Megtalálták az albérletet, ahol élt, de nem leltek olyan nyomra, ami arra mutatott volna, hogy Clark itt is elkövette volna azt, amivel Amerikában vádolják.

A körözött bűnözőt egyébként simulékonynak és dörzsöltnek tartja az FBI. Óvatosságát mutatja, hogy albérletében nem volt se telefon, se internet. A magyar hatóság szándéka az volt, hogy Clark Amerikában álljon bíróság elé, hiszen tetteit nagyrészt ott követte el. Az FBI kiemelt kategóriájú nemi erkölcs elleni bűncselekményekkel gyanúsítja, amiért hosszú börtönévek várhatnak rá.