Vádat emeltek a mészárlásra készülő diák ellen

2010.10.22. 12:53 Módosítva: 2010.10.22. 13:23
Az idén februárban elfogott S. Ábelt huszonkét gyilkosság előkészületéért, az édesanyja és a nagymamája megveréséért, valamint a lépcsőházi lövésért is felelősségre vonják.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt S. Ábel ellen huszonkét rendbeli emberölés bűntettének előkészülete, súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt, közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

"A vádirat lényege szerint a vádlott kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkező személy, akinek személyisége gyerekkorától kezdődően, különféle körülményeknek betudhatóan fokozódó mértékben torzult", írta a szóvivő.

S. Ábel
S. Ábel

S. Ábel a vele egy háztartásban élő édesanyját és nagymamáját rendszeresen bántalmazta, ami 2006 szeptemberében az idős nőnél súlyos egészségromláshoz vezetett.

A tömeggyilkosság gondolata először 2008 tavaszán a finnországi, a németországi és az amerikai iskolai mészárlások hatására merült fel benne. Erre részletes tervet dolgozott ki, belépett egy lövészegyesületbe és több külföldi lövészklubnak is a tagja lett. Tavaly áprilisban gázpisztolyt és gázálarcot vásárolt. 2009. december 16-án a lakása ajtajának ablaknyílásán kilőtt a folyosóra, amitől több szomszéd rosszul lett.

A terv szerint egy bevásárlóközpontban vagy egy campusban válogatás nélkül le akart lőni huszonkét embert. Azért pont huszonkettőt, mert a huszonkét rossz évéért akart bosszút állni. A vérengzés után magát is meg akarta ölni.

Tervéről blogot is vezetett, ahol versben írta le, mit fog tenni. Néhány ismerőse is tudott a rögeszméjéről, ez a rendőrség tudomására jutott. Február 11-én fogták el a 22 éves egyetemistát. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport