Felmentették az anyját otthon ápoló idős férfit

2010.11.24. 15:03 Módosítva: 2010.11.24. 15:04
Kóros elmeállapota miatt jogerősen felmentette az emberölés vádja alól a Somogy Megyei Bíróság azt a hetvenéves férfit, aki csaknem két hónapon át maga próbálta ápolni combnyaktörést szenvedett, ágyhoz kötött édesanyját. A 90 éves asszony végül kórházba került, ahol két hét múlva meghalt.

Vadócz Attila, a bíróság szóvivője elmondta: több szakértői csoport is megvizsgálta a vádlottat. Megállapították, hogy a férfi elmezavarban szenved. Emiatt a következményeket nem tudta felmérni, ám eltérő vélemény alakult ki arról, hogy a jövőben jelent-e veszélyt másokra, ezért szükség van-e a kényszergyógykezelésére.

A bíróság újabb szakértői vizsgálatot rendelt el. Ennek ismeretében a vádlott felmentéséről döntött. Egyúttal - miután a férfit a kaposvári kórház pszichiátriai osztályán kezelik - eltekintett a kényszergyógykezeléstől.

Az idős asszonyt, akinél a szakértői vizsgálat alapján több "sorsszerű" betegséget - tüdőtágulatot, szívbetegséget - is megállapítottak, végül múlt év novemberében a lánya vitette kórházba, miután a fivérétől levélben értesült a történtekről. A súlyos betegségekben szenvedő asszony a gondos orvosi ápolás ellenére két hét múlva a kórházban meghalt.