Sufnituning okozta a motoros rendőr halálát

2010.12.01. 08:57

Senki nem kért, így nem is kaphatott engedélyt annak rendőrmotornak az átalakítására, amelynek vezetője halálos balesetet szenvedett a Mátrában, írja a szerdai Népszabadság. A Nemzeti Nyomozó Iroda foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a tavalyi rendőrmotoros baleset ügyében.

A 30 éves Szegedi Henrik motorjával szalagkorlátnak csapódott, miután kanyarodás közben a motor bukócsöve elérte az aszfaltot. Szabályosan felszerelt bukócső esetében ez nem történhetett volna meg.

A napilap információi szerint a rendőr motorját és még nyolc másikat egy budafoki kft szállította a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. A cég formailag közbeszerzésen nyerte el a Suzukik szállításának jogát, azonban nem rendőrségi célra gyártott speciális motorokat szállítottak, hanem széria Suzukikat, amelyeket később sufnituninggal rendőriesítettek - eddig ismeretlen helyen és körülmények között.

Az átalakításra senki nem kért engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, amely erről a napokban tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányságot. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a barkácsolás során túl nagy bukócsövet szereltek fel a motorra, és az idegen alkatrész az éles kanyarban hamarabb érte el az aszfaltot, mint a lábtartó.

Az ORFK az érintettség miatt már korábban elvette az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, és most a Nemzeti Nyomozó Iroda próbálja tisztázni, hogy ki alakította át a budafoki cégtől vásárolt motorokat az átalakításhoz szükséges hatósági engedély nélkül, és ki a felelős a BRFK-nál azért, hogy a sufnituninggal rendőriesített motor szolgálatba állhatott. Értelemszerűen vizsgálják a közbeszerzési eljárás törvényességét és szakszerűségét is.