Nem először figyelmezteti a Volán társaságokat az ombudsman

2010.12.15. 13:31
Hiába figyelmeztetett az ombudsman már többször is, hogy veszélyes az utasokat állva szállítani a Volán társaságok buszain, se a társaság, se a volt hírközlési és energiaügyi miniszter nem tett lépéseket. Pedig talán elkerülhető lett volna, hogy december elején, a Szeged közelében bekövetkezett buszbalesetben két utas meghaljon.

Ahogy beszámoltunk róla, december 3-án személyautó és busz ütközött a 47-es főúton, a baleset három halottat követelt. A tragédiát sajtójelentések szerint a személygépkocsi gyorshajtó sofőrje okozta, de a Tisza Volán autóbuszának két utasa is meghalt. Ők állva utaztak a zsúfolt járművön. A busztársaság  nem tartja magát felelősnek, az ombudsman azonban 2009-es jelentése után ismét figyelmeztet az utasbiztonság fokozott védelmére.

Szabo Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerdán azt közölte, hogy már egy tavalyi vizsgálata után kiadott egy jelentést, amelyben felhívta a figyelmet az utasok panaszára, hogy állva kell utazniuk olyan buszokon, amelyeken nem alakítottak ki állórészt. Az utasok szerint a nagy utasforgalmú járatokon a zsúfolt időszakokban a Volán helyenként az ülőhelyek számánál több menetjegyet értékesít.

A jelentés kitért arra is, hogy a szolgáltatást igénybevevő akár több száz kilométeres távolságot is utazhat autópályán, nagy sebességgel, ülőhely nélkül. Ez ellentmond az utasbiztonság alapvető feltételeinek, így az utas komoly baleset, sőt életveszély kockázatának van kitéve.

Az ombudsman 2009-es jelentése megállapította, hogy a Volán társaságok nem szabályozzák megfelelően, hogyan szállíthatnak utasokat, különösen, ha csak állni tudnak út közben. Nincs továbbá jogerős törvény az állóhelyek biztonságos kialakítására és a biztonsági övekre vonatkozóan sem.

Szabó Máté 2009-ben minderre már felhívta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter figyelmét is. Felkérte, kezdeményezze, hogy alkossanak megfelelő jogszabályt, amellyel ezt a hiányosságot orvosolni lehet. Érdemi változtatás azonban ezidáig nem született.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport